aktualizacja 

Takiego śledzia nie jadłeś. Przepis Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji"

25

W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler pokazał przepis na bajaderę śledziową, czyli tatar ze śledzia z... piernikiem. To nietypowe połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie wprost rozpływa się w ustach.

Takiego śledzia nie jadłeś. Przepis Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji"
Tatar ze śledzia (getty images)

Tatar ze śledzia pojawił się w restauracji Podalne Piwem w Bartoszycach. Ta nietypowa przekąska jest idealna dla każdego, nawet dla osób, które za śledziami nie przepadają. Dzięki odpowiednim przyprawom ich smak jest zupełnie inny.

Tatar ze śledzia. Potrzebne składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 100 g wysuszonego piernika startego na tarce
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-4 łyżek oleju
  • 1 łyżka startego imbiru

Tatar ze śledzia. Sposób wykonania:

  • śledzie odsącz z zalewy i pokroić w szerokie paski lub kostkę 
  • do miski przełóż śledzie, cebulę, jabłko i starty piernik. Lekko wymieszaj
  • dodaj orzechy, kapary i rodzynki, a następnie miód, ocet balsamiczny, olej oraz starty imbir
  • wszystko dokładnie wymieszaj

Gotowe. Smacznego! Wypróbuj także nasz przepis na makaronowe frytkidyniowe muffiny.

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić