aktualizacja 

Bezkonkurencyjne. Przepis na domowe pieguski

4

Masz ochotę na domowe ciasteczka? Spróbuj zrobić pieguski z czekoladą i orzechami. Wykonuje się je bardzo szybko, a smakują o wiele lepiej niż te dostępne na sklepowych półkach.

Bezkonkurencyjne. Przepis na domowe pieguski
Ciastka z czekoladą. (Pexels)

Domowe pieguski są o wiele lepszą opcją niż ciastka dostępne w sklepach. Można do nich dodać kawałki czekolady, orzechy, rodzynki lub wiórki kokosowe. Jeśli jesteś fanem czekolady, warto także polać je polewą wykonaną z tej ulubionej.

Domowe pieguski. Potrzebne składniki:


  • 1000 gramów masła lub margaryny
  • 100 gramów cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów czekolady mlecznej lub deserowej
  • opcjonalnie: 100 gramów rodzynek i posiekanych orzechów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Domowe pieguski. Sposób wykonania:

  • czekoladę drobno posiekaj
  • masło lub margarynę roztop na małym ogniu i odstaw do przestudzenia
  • kiedy tłuszcz nieco przestygnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj
  • dodaj żółtko, jajko, ekstrat waniliowy i zmiksuj na puszystą i gładką masę
  • mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia
  • dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj szpatułką
  • na samym końcu dodaj czekoladę (orzechy i rodzynki)
  • całość wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta, a jeśli nie jest dosyp więcej mąki
  • za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić