Bigos wg Jakuba Kuronia. Poznaj sekret mistrza

9

Bigos to jedno z ulubionych dań Polaków. Popularny kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na swój ulubiony bigos, który powinien być gotowany... 24 godziny.

Bigos wg Jakuba Kuronia. Poznaj sekret mistrza
Ulubiony bigos Jakuba Kuronia. (Twitter, Instagram)

Jakub Kuroń tak, jak jego ojciec Maciej Kuroń jest kucharzem. Od wielu lat prowadzi także szkolenia i pokazy kulinarne. Na swoim blogu dzieli się przepisami na różne dania kuchni polskiej i nie tylko. Wśród nich znajdziemy m.in. przepis na jego ulubiony bigos. Sekretem jest wielogodzinne gotowanie.

Najlepszy bigos to ten, który długo się robi, i przede wszystkim zawiera dużo aromatycznych składników. W tym przepisie działamy na kilku rodzajach mięsa, dodajemy jabłka, suszone śliwki, grzyby. Bigos gotujemy 24h z przerwami, ale smak wynagrodzi nam wszystko - zapewnia Jakub Kuroń na swoim blogu.

Przepis na bigos wg Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
  • 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin
  • pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce
  • 500 g kwaśnych jabłek np. szarej renety
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g śliwek
  • 50 g suszonych grzybów np. borowików
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 4 goździki
  • po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry po łyżce majeranku i tymianku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przepis na bigos wg Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania:

  • kapustę kiszoną zalej litrem wody
  • przyprawy – z wyjątkiem majeranku i tymianku – zawiń w saszetkę z gazy, lub włóż do specjalnej łyżki na przyprawy, a następnie dodaj przyprawy do kiszonej kapusty i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
  • kapustę białą zalej ok. 500 ml wody, dodaj śliwki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski grzyby, następnie duś na wolnym ogniu
  • w tym czasie wołowinę pokrój w kostkę, posyp tymiankiem, następnie natrzyj posiekanym ząbkiem czosnku utartym z odrobiną soli
  • wieprzowinę natrzyj majerankiem i pozostałym czosnkiem
  • w rondlu rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę ze wszystkich stron
  • zrumienione mięso przełóż do białej kapusty i dalej duś
  • następnie do rondla dodaj resztę oleju i smaż wołowinę na złoty kolor
  • podlej winem i duś 15-20 minut, następnie dodaj ją do białej kapusty i wszystko razem duś
  • do rondla włóż boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę
  • gdy wytopi się tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę
  • następnie całość kilka minut duś
  • w tym czasie z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i pokrój ją w kostkę. Połącz obie kapusty wraz z dodatkami, następnie dodaj wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka (usuń wcześniej gniazda nasienne), oraz pozostałe wino.
  • kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu
  • na koniec bigos dopraw pieprzem i solą.
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić