Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser z malinami, czekoladą i kajmakiem. Jest idealny na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy. Zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ciasto Balladyna z malinami.Ciasto Balladyna z malinami
Źródło zdjęć: © Pixabay

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy przysmak z kajmakiem, galaretką malinową i świeżymi owocami. Chociaż wydaje się skomplikowane, przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ciasto Balladyna. Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka, temperatura pokojowa,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Warstwa serowa:

  • 700 g twarogu, np. z wiaderka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g herbatników,
  • 400 g kajmaku kakaowego,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml gorącej wody,
  • ok. 300-400 g malin.

Ciasto Balladyna. Sposób wykonania

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Galaretki zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier.
  • Do ubitych białek stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  • Oba rodzaje mąki przesiej z kakao.
  • Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej.
  • Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 min lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia.
  • Śmietankę zmiksuj na sztywną masę.
  • Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
  • Następnie cały czas miksując wlej żelatynę.
  • Do masy twarogowej dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
  • Połowę masy serowo-śmietanowej wyłóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozsmaruj kajmak i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugą częścią biszkoptu.
  • Na wierzchu ułóż maliny i wylej tężejąca galaretkę.
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Gotowe, smacznego!

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową