Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser

8

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser z malinami, czekoladą i kajmakiem. Jest idealny na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy. Zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser
Ciasto Balladyna z malinami (Pixabay)

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy przysmak z kajmakiem, galaretką malinową i świeżymi owocami. Chociaż wydaje się skomplikowane, przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ciasto Balladyna. Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka, temperatura pokojowa,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Warstwa serowa:

  • 700 g twarogu, np. z wiaderka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g herbatników,
  • 400 g kajmaku kakaowego,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml gorącej wody,
  • ok. 300-400 g malin.

Ciasto Balladyna. Sposób wykonania

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Galaretki zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier.
  • Do ubitych białek stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  • Oba rodzaje mąki przesiej z kakao.
  • Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej.
  • Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 min lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia.
  • Śmietankę zmiksuj na sztywną masę.
  • Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
  • Następnie cały czas miksując wlej żelatynę.
  • Do masy twarogowej dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
  • Połowę masy serowo-śmietanowej wyłóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozsmaruj kajmak i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugą częścią biszkoptu.
  • Na wierzchu ułóż maliny i wylej tężejąca galaretkę.
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Gotowe, smacznego!

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić