Ciasto "pijana wiśnia". Delikatne i kremowe

16

Ciasto "pijana wiśnia" to deser, który przypadnie do gustu sympatykom czekolady. Jest proste, niedrogie, a jakie pyszne. Do popołudniowej kawy - jak znalazł.

Ciasto "pijana wiśnia". Delikatne i kremowe
Ciasto pijana wiśnia. (YouTube)

Jeśli szukasz przepisu na niedrogie a efektowne ciasto - mamy coś dla ciebie. "Pijana wiśnia" wychodzi praktycznie zawsze. Dzięki prostemu kremowi w środku jest delikatna i kremowa. Najlepiej będzie smakować polana czekoladą.

Przepis na ciasto pijana wiśnia. Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki
  • 45 g kakao w proszku
  • 30 g skrobi kukurydzianej

Nadzienie :

  • 300 g wiśni bez pestek
  • 120 g mleka skondensowanego
  • 70 g masła
  • 120 g czekolady
  • 50 ml koniaku lub likieru

Przepis na ciasto pijana wiśnia. Wykonanie:

  • Jajka, cukier i sól wrzuć do miski, ubijaj ok 8-9 minut do powstania białej piany
  • Przez sito przesiej suche składniki do jajek
  • Wymieszaj delikatnie szpatułką
  • Wlej do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz 30-35 min w temperaturze 170 stopni
  • Ciasto odstaw do wystygnięcia, po tym czasie rozkrój je i wyjmij delikatnie z dolnej części ciasto, nie uszkodź spodu
  • Czekoladę, masło i mleko skondensowane rozpuść w kąpieli wodnej
  • Części wydrążonego ciasta wrzuć do czekolady, dodaj alkohol, wymieszaj
  • Wyłóż na spod ciasta i przykryj górną częścią
  • Wierzch polej czekoladą, odstaw do zastygnięcia
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić