Coś innego na święta? Kultowy śledź w nowej oprawie. Przepis Kręglickich

2

Masz dość tradycyjnych przepisów? Przepis Agaty Wojdy - szefowej kuchni restauracji Opasły Tom, należącej do Agnieszki i Marcina Kręglickich pomoże Ci przygotować kultowego już śledzia w nowoczesnej oprawie. Spróbuj śledzia z jabłkiem, a nie pożałujesz!

Coś innego na święta? Kultowy śledź w nowej oprawie. Przepis Kręglickich
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przepis na śledzia z jabłkiem wg. Kręglickich to zew nowoczesności. Daj się namówić i spróbuj go przygotować. Goście z pewnością go docenią. A że znika z talerzy tak szybko... Cóż, może lepiej od razu przygotować podwójną porcję?

Śledź z jabłkiem wg. Kręglickich. Składniki:

  • 400gr śledzia matiasa, tłustego
  • 3 cukrowe słodkie cebule
  • 2 słodkie czerwone jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej z pestek winogron
  • ocet jabłkowy
  • gruby młotkowany pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • skórka cytrynowa
  • cukier
  • miód
  • majeranek

Śledź z jabłkiem wg. Kręglickich. Wykonanie:

  • Śledzie matiasy namoczyć w gazowanej zimnej wodzie mineralnej, na 1 godzinę z łyżką octu jabłkowego.
  • Odsączyć i pokroić w skośne kawałki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do małego garnuszka na 2 łyżki oleju, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki cukru lub miodu.
  • Doprawić pieprzem grubo mielonym i szczyptą soli.
  • Dusić do złotego skarmelizowania.
  • Studzić i wykładać na śledzie lub mieszać z kawałkami i odstawić na 3 godziny do lodówki.
  • Jabłko dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki i smażyć na złoto na sklarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku.
  • Na jabłkach ułożyć śledzie, konfiturę cebulową i podać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz ze skórką cytrynową.
  • Podawać z pieczonym ziemniakiem w mundurku lub razowym chlebem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić