Dodaj odrobinę do ziemniaków. Puree wyjdzie aksamitne
Puree ziemniaczane to klasyczny dodatek do wielu dań, ale uzyskanie idealnej konsystencji może być wyzwaniem. Odkryj, jak wybrać odpowiednie ziemniaki i jakie techniki zastosować, aby puree było zawsze gładkie i aksamitne.
Puree ziemniaczane to nieodłączny element wielu tradycyjnych obiadów. Choć wydaje się proste w przygotowaniu, uzyskanie idealnej konsystencji wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Sprawdź, jak przygotować puree, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wybór ziemniaków
Kluczem do idealnego puree jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze będą odmiany mączyste, które łatwo się rozgotowują i dobrze chłoną masło oraz śmietankę. Unikaj ziemniaków sałatkowych, które mogą sprawić, że puree będzie zbyt kleiste.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Przed gotowaniem ziemniaki należy dokładnie umyć i obrać. Ważne jest, aby wszystkie kawałki były podobnej wielkości, co zapewni równomierne gotowanie.
Jak gotować ziemniaki?
Ziemniaki należy obrać cienko, aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i kroimy na równe kawałki. Przed gotowaniem można je namoczyć w lodowatej wodzie przez ok. godzinę. Ten trik pozwala usunąć nadmiar skrobi, co sprawia, że puree będzie bardziej puszyste.
Ziemniaki wkładamy do szerokiego garnka i zalewamy zimną, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i pozwalamy im chwilę odparować pod przykryciem.
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Użyj tłuczka do ziemniaków, a następnie przetrzyj ziemniaki przez sito, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek. Unikaj miksowania blenderem, bo puree może stać się kleiste.
Do gorących ziemniaków dodaj masło pokrojone w kawałki. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko (lub śmietankę). Im więcej mleka i masła, tym bardziej kremowe będzie puree, jednak nie przesadź z ilością. Całość dokładnie wymieszaj.
Jeśli lubisz eksperymentować, możesz dodać do puree odrobinę gałki muszkatołowej. Podkreśli ona smak ziemniaków.
Do czego podawać purée ziemniaczane?
Puree ziemniaczane to uniwersalny dodatek, który świetnie sprawdza się jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Możesz serwować je do dań mięsnych, takich jak jagnięcina, wołowina, drób czy wieprzowina. Puree doskonale komponuje się także z rybami oraz warzywami. Pamiętaj, że najlepiej smakuje, gdy jest podawane na gorąco.