Domowy sos tzatziki. Doskonały dodatek do mięs
Sos tzatziki zna chyba każdy. Ten grecki przysmak może być podawany jako przystawka, ale także jako dodatek do mięs czy warzyw. Doskonale sprawdzi się w sezonie grillowym. Przepis jest bardzo łatwy.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Podstawą greckiego sosu jest świeży ogórek i gęsty jogurt. Według tradycji powinno się użyć jogurtu typu stragisto (bardzo gęsty), ale nie ma problemu, aby zastąpić go zwykłym jogurtem typu greckiego lub serkiem homogenizowanym.
Sos tzatziki. Potrzebne składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 kg świeżych małych ogórków
- 4-5 ząbków czosnku (można zastąpić czosnkiem w proszku)
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Sos tzatziki. Sposób wykonania:
- ogórki obierz, zetrzyj na tarce i posól. Całość odstaw na ok. 15-20 minut
- do miski dodaj jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę
- ogórki dokładnie odciśnij z wody i przełóż do miski z jogurtem
- wszystko dokładnie wymieszaj
- sos dopraw do smaku solą i pieprzem
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka
Źródło artykułu: o2pl