Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Genialny przepis na grzyby. Kurki marynowane na słodko to hit tej jesieni

1
Podziel się:

Złota polska jesień to chyba najpiękniejsza pora roku w naszym kraju. Nie dość, że parki przykryte są warstwą kolorowych liści, to w dodatku już od drzwi wejściowych dochodzą do nas kuchenne aromaty. Jabłka, śliwki, grzyby, herbaty... To wszystko ma niewątpliwie swój urok. Jeśli jednak masz ochotę na coś oryginalnego, spróbuj genialnego przepisu na grzyby marynowane na słodko. Są przepyszne!

Genialny przepis na grzyby. Kurki marynowane na słodko to hit tej jesieni
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

To jest zdecydowanie sezon na grzyby! Jeśli jednak przejadły ci się tradycyjne przepisy - spróbuj tego. Kurki marynowane na słodko może nie brzmią zachęcająco, ale uwierz nam na słowo - to dosłownie niebo w gębie. Wystarczy, że przygotujesz je raz, a już nigdy nie wrócisz do starych przepisów.

Mają tylko jedną wadę - znikają z talerza w mgnieniu oka. Jeśli więc chcesz się nimi cieszyć nie tylko jesienią, zaopatrz się w masę słoików i... do dzieła!

Kurki marynowane na słodko. Potrzebne składniki

  • 500 g kurek
  • 1,5 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu
  • ½ małej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach - może też być pieprz kolorowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe - małe

Kurki marynowane na słodko. Sposób przygotowania

  • Kurki oczyść - zalej gotowaną wodą, zamieszaj, odczekaj parę minut, odlej wodę i powtórz czynność jeszcze raz.
  • Następnie przygotuj zalewę:
  • Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka.
  • Wrzuć do słoika cebulę, plasterki marchewki.
  • Do rondelka wlej wodę, ocet, miód i na koniec wsyp sól.
  • Całość zagotuj.
  • Na dno wyparzonych słoików wrzuć po parę piórek cebuli, plasterków marchewki, rozsyp pieprz i do każdego słoika wrzuć po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym.
  • Nałóż kurki do słoików, zalej zalewą z rondelka tak, żeby grzyby były zakryte.
  • Ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
  • Dobrze jest przykryć słoiki grubszym ręcznikiem.
  • Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.

I gotowe. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
jusek
2 miesiące temu
Co w tym nowego?Porażka.Nigdy tak nie zrobię!!!W moim przepisie jest-dodaj 10 przypraw i cztery warzywa.Receptura składników...ale to już ściśle tajne.Nauczcie się tego metodą prób i błędów. Wszyscy znajomi to chwalą.A same grzyby,nie tak się gotuje, aby były jędrne,miękkie i bez...gluta!!!Wasz przepis,to dla amatorów.Nawet ocet nie w tej proporcji-i pytanie:ocet od jakiego producenta,jaka woda,sposób pasteryzacji itd...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić