aktualizacja 

Gessler podzieliła się przepisem na kiszone ogórki. Jeden element jest kluczowy

105

Sezon na ogórki trwa i warto przygotować je wersji kiszonej. Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis, dzięki któremu przetwory zawsze się udadzą. Będą idealne do sałatek lub jako dodatek do drugiego dania.

Gessler podzieliła się przepisem na kiszone ogórki. Jeden element jest kluczowy
Przepis Magdy Gessler na ogórki. (AKPA, Pixabay)

Najważniejsze w przygotowaniu ogórków kiszonych jest zdaniem Magdy Gessler, wybór odpowiednich warzyw. Powinny być świeże i pochodzić z polskich gruntów. Najsłynniejsza restauratorka uważa, że do kiszenia najlepiej wykorzystywać ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.

Magda Gessler przypomina także o ważnych zasadach: dokładnym wyszorowaniu ogórków, zalaniu ich zimną wodą i odstawieniu na godzinę. Dzięki temu ogórki nawet po ukiszeniu będą jędrne i soczyste.

Ogórki kiszone. Potrzebne składniki:

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • koper (po jednym baldachu na słoik)
  • liście wiśni (po jednym na słoik)
  • liście czarnej porzeczki (po dwa na słoik)
  • chrzan (po jednym małym korzeniu na słoik)
  • czosnek (dwa ząbki na słoik)
  • sól niejodowana - 2 płaskie łyżki na 1 l wody

Ogórki kwaszone. Sposób przygotowania:

  • ogórki umyj i przełóż do dużej miski
  • zalej zimną wodą i odstaw na godzinę
  • umyte słoiki wyparz i osusz
  • do każdego słoika włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan
  • ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru
  • zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody
  • gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem

Kiedy ogórki wystygną, przenieś je w suche i ciemne miejsce.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić