Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Gessler podzieliła się przepisem na kiszone ogórki. Jeden element jest kluczowy

67
Podziel się:

Sezon na ogórki trwa i warto przygotować je wersji kiszonej. Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis, dzięki któremu przetwory zawsze się udadzą. Będą idealne do sałatek lub jako dodatek do drugiego dania.

Gessler podzieliła się przepisem na kiszone ogórki. Jeden element jest kluczowy
Przepis Magdy Gessler na ogórki. (AKPA, Pixabay)

Najważniejsze w przygotowaniu ogórków kiszonych jest zdaniem Magdy Gessler, wybór odpowiednich warzyw. Powinny być świeże i pochodzić z polskich gruntów. Najsłynniejsza restauratorka uważa, że do kiszenia najlepiej wykorzystywać ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.

Magda Gessler przypomina także o ważnych zasadach: dokładnym wyszorowaniu ogórków, zalaniu ich zimną wodą i odstawieniu na godzinę. Dzięki temu ogórki nawet po ukiszeniu będą jędrne i soczyste.

Ogórki kiszone. Potrzebne składniki:

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • koper (po jednym baldachu na słoik)
  • liście wiśni (po jednym na słoik)
  • liście czarnej porzeczki (po dwa na słoik)
  • chrzan (po jednym małym korzeniu na słoik)
  • czosnek (dwa ząbki na słoik)
  • sól niejodowana - 2 płaskie łyżki na 1 l wody

Ogórki kwaszone. Sposób przygotowania:

  • ogórki umyj i przełóż do dużej miski
  • zalej zimną wodą i odstaw na godzinę
  • umyte słoiki wyparz i osusz
  • do każdego słoika włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan
  • ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru
  • zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody
  • gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem

Kiedy ogórki wystygną, przenieś je w suche i ciemne miejsce.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(67)
Iga
2 tyg. temu
Jak zrobiła martadele to była nie do zjedzenia ja ogurki robię tak jak większość i są bardzo dobre mój mąż bardzo je lubi ślę 2 łyżki soli na litr to zaduzo i nigdy nie słyszałam żeby ktoś zalewał gorąca wodą
Emerytowany w...
2 tyg. temu
Obleśna matrona, kojarzy mi się z Polska Grażyna na emeryturze w peruce. Nawet chirurgia estetyczna nie pomogła...
Tadeusz
2 tyg. temu
Jak na nią patrzę to mam wrażenie że nie nosi majtek i chyba w ogóle ich nie ma !
weroni
2 tyg. temu
Mam swój przepis i ogórki wychodzą pierwsza klasa. Patent na sprzatanie kopru i innych zabrudzeń po robieniu ogórków też mam, wystarczy irobota puścić :)
taaak
2 tyg. temu
niech da przepis na gotowanie parowwek :)
olo
2 tyg. temu
jakie dwie łyżki soli - przecież to nie solanka , jedna na litr wody
olo
2 tyg. temu
no way , jak można zalewać gorąca woda , przecież to zabija bakterie mlekowe
gość
2 tyg. temu
Nie tknę NICZEGO, co ona wypichci. Już jej wygląd jest ANTYREKLAMĄ jej żarcia!
Mjn
2 tyg. temu
A ja dodaję jeszcze parę ziaren gorczycy, pieprzu ,ziela angielskiego i jałowca są pyszne
Norman
2 tyg. temu
Ile ona wam płaci że ją tak promujecie. Przestańcie ją tak ciągle pokazywać przed wszystkim nie przed śniadaniem
Staszek Kieli...
2 tyg. temu
Ja ogorkow nie myje i nie mocze ze o lisciach juz nie wspomne, bo uzywam wylacznie do zagryzania
jack
2 tyg. temu
ten kluczowy element to trzeba kupić ogórki od Gesslerowej
emeryt
2 tyg. temu
Ona się kompletnie na tym nie zna, na litr wody daje się łyżkę soli, a nie dwie. Coś jej się pomyliło z peklowaniem. Zapomniała też i liściach winogrona, ale to można wybaczyć.
Dzikus
2 tyg. temu
To taki przepis jak ma się w twarzy 20 zastrzyków! Bo był on w poradniku zielarskim w 1923 roku !
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić