Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
JKM
|
aktualizacja

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa

20
Podziel się:

Zapiekanki po dziś dzień stanowią symbol minionej epoki. W czasach PRL sprzedawano je na dworcach PKP i PKS, w przydrożnych budkach czy z przyczep kempingowych. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, bowiem wystarczy zaledwie kilka składników. Z naszym przepisem przygotujecie je błyskawicznie w domu.

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Przepis na klasyczne zapiekanki rodem z PRL (YouTube, KuchniaKwasiora)

Klasyczne zapiekanki z PRL to pyszny i prosty przysmak, który niegdyś jadali niemal wszyscy. Można powiedzieć, że były one swego rodzaju prekursorem jedzenia typu fast-food w naszym kraju. Zapiekanki często rozwiązywały także problem braku wyszukanych produktów.

W czasach PRL w Polsce królowały przede wszystkim zapiekanki z samymi pieczarkami. Później pojawiła się jednak także wersja z cebulą. Jak przygotować tego typu przekąskę dla siebie oraz całej rodziny? Potrzebne będzie tylko kilka składników

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Potrzebne składniki:

  • Masło oraz inny tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • Pieczarki
  • Podłużna bułka (najlepiej bagietka)
  • Ser
  • Sos pomidorowy
  • Cebula (w trochę bardziej wyszukanej wersji zapiekanki)
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ketchup)

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj pieczarki na dużych oczkach tarki. Możesz też pokroić je w talarki, ale starte będą miały więcej smaku.
  2. Na średnich oczkach tarki zetrzyj ser.
  3. Jeżeli przygotowujesz wersję z cebulą, obierz ją i pokrój w drobną kostkę.
  4. Dodaj na patelnię tłuszcz do smażenia, masło oraz sól. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się trochę przysmażą.
  5. Przekrój bagietkę na pół. Połóż na niej sos pomidorowy.
  6. Dodaj przygotowany farsz: starte pieczarki lub podsmażone pieczarki z cebulą.
  7. Na górę zapiekanki dodaj starty ser. Nie może być go zbyt dużo, bo zdominuje całą zapiekankę.
  8. Tak przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika. Grzanie góra oraz dół, 220-230 st. Celsjusza.
  9. Piecz zapiekanki do czasu rozpuszczenia się sera.
  10. Na upieczone zapiekanki możesz dodać ketchup.

Zapiekanki rodem z PRL. Pyszny przysmak w kilkanaście minut

Przygotowanie podstawowej wersji zapiekanki nie powinno zająć ci dłużej niż kilkanaście minut. Wersja z cebulą może być bardziej czasochłonna, ale także nie wymaga dużo pracy. Te zapiekanki sprawią, że cofniesz się w czasie do smaków z dzieciństwa!

Jeśli spodobał ci się przepis, koniecznie spróbuj panierowanego chleba, po którym również będziesz mieć wyrzuty sumienia...a może nie, bo będziesz zbyt zachwycony.

Spróbuj także: Banalny przepis na pyszne zapiekanki w bułkach

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(20)
Oni
2 tyg. temu
Artykol do bani zapiekanki super były i są każdy robi po swojemu
666
2 tyg. temu
Najlepsze w Polsce zapiekanki w Skawinie!!!
...
2 tyg. temu
Zapraszam do Radomia na ul. Moniuszki do dziś ustawia się kolejka po zapiekanki.
Goyo
2 tyg. temu
Kto smaży pieczarki do zapiekanek....
Adi
2 tyg. temu
Nie bedzie takich zapiekanek bo bagietka była inna i ser też
Ozzo
3 tyg. temu
W Niemczech oraz częściej pojawiają się na festynach właśnie takie zapiekanki!!
Ela
3 tyg. temu
W Częstochowie byly w starym PTTK-u teraz jest Piekarnik,pychotta😋👌
Wisnia
3 tyg. temu
Najlepsze na świecie były w budce campingowej koło tonpressu z tyłu domów centrum w Warszawie.....
Serbi
3 tyg. temu
Za komuny nie było keczupu człowieku tylko papryka się posypywało ze słoja z dziurami a keczap do był koncentrat pomidorowy z woda i cukrem a ty przepis dajesz keczap
ESrTgUJvX
3 tyg. temu
Ja najbardziej uwielbiałem bagietkę wydrążoną napełnioną farszem pieczarkowo cebulowym , pycha.
Artur
3 tyg. temu
Pewnie że jak sie zrobi samemu TO JEST TO!👌👍
dzhdtgjh
3 tyg. temu
Bardziej symbol dworców PKP i PKS, niż samego PRL. W latach 90' Była prawdziwa eksplozja takich lokali. Ale nigdy zapiekanki nie znikły żeby je jakoś wspominać z rozżewnieniem. Niemal w każdym nie-sieciowym lokalu, dostaniesz taką bułę z serem i pieczarkami. Jadłem nawet tydzień temu. Jest to najszybszy możliwy fastfood obok hotdogów. Mój ulubiony fastfood, ale to nie znaczy, że szybko przygotujesz w domu, wręcz przeciwnie (chyba że gotowca mrożonego) Moim zdaniem gra nie warta świeczki, te wszystkie preparacje. A przepis tak odkrywczy, że jutro pewnie podacie instrukcję jak chleb smarować.
Juhas
3 tyg. temu
W PRL w Stanie Wojennym jadłem Pizzę w Barze: było to okrągłe ciasto a na nim ...makaron. I to wszystko, to była...Pizza .
Stary
3 tyg. temu
Co za pierdoły! #34& zapiekanki z czasów PRL ? Pierwsze hot dogi pojawiły się za późnego Gierka gdzieś w okolicach '78 '79 tak samo jak snack bary z frytkami i sałatkami było tylko w w większych i dużych miastach . Przy dworcu PKS był bar z plackami ziemniaczanymi i kaszanką. Sanepid to jeszcze wtedy ogarniał. Budy z żarciem to epoka styropianowego kapitalizmu
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić