aktualizacja 

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa

32

Zapiekanki po dziś dzień stanowią symbol minionej epoki. W czasach PRL sprzedawano je na dworcach PKP i PKS, w przydrożnych budkach czy z przyczep kempingowych. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste, bowiem wystarczy zaledwie kilka składników. Z naszym przepisem przygotujecie je błyskawicznie w domu.

Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Przepis na klasyczne zapiekanki rodem z PRL (YouTube, KuchniaKwasiora)

Klasyczne zapiekanki z PRL to pyszny i prosty przysmak, który niegdyś jadali niemal wszyscy. Można powiedzieć, że były one swego rodzaju prekursorem jedzenia typu fast-food w naszym kraju. Zapiekanki często rozwiązywały także problem braku wyszukanych produktów.

W czasach PRL w Polsce królowały przede wszystkim zapiekanki z samymi pieczarkami. Później pojawiła się jednak także wersja z cebulą. Jak przygotować tego typu przekąskę dla siebie oraz całej rodziny? Potrzebne będzie tylko kilka składników

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Potrzebne składniki:

  • Masło oraz inny tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • Pieczarki
  • Podłużna bułka (najlepiej bagietka)
  • Ser
  • Sos pomidorowy
  • Cebula (w trochę bardziej wyszukanej wersji zapiekanki)
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, ketchup)

Przepis na zapiekanki rodem z PRL. Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj pieczarki na dużych oczkach tarki. Możesz też pokroić je w talarki, ale starte będą miały więcej smaku.
  2. Na średnich oczkach tarki zetrzyj ser.
  3. Jeżeli przygotowujesz wersję z cebulą, obierz ją i pokrój w drobną kostkę.
  4. Dodaj na patelnię tłuszcz do smażenia, masło oraz sól. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i poczekaj, aż się trochę przysmażą.
  5. Przekrój bagietkę na pół. Połóż na niej sos pomidorowy.
  6. Dodaj przygotowany farsz: starte pieczarki lub podsmażone pieczarki z cebulą.
  7. Na górę zapiekanki dodaj starty ser. Nie może być go zbyt dużo, bo zdominuje całą zapiekankę.
  8. Tak przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika. Grzanie góra oraz dół, 220-230 st. Celsjusza.
  9. Piecz zapiekanki do czasu rozpuszczenia się sera.
  10. Na upieczone zapiekanki możesz dodać ketchup.

Zapiekanki rodem z PRL. Pyszny przysmak w kilkanaście minut

Przygotowanie podstawowej wersji zapiekanki nie powinno zająć ci dłużej niż kilkanaście minut. Wersja z cebulą może być bardziej czasochłonna, ale także nie wymaga dużo pracy. Te zapiekanki sprawią, że cofniesz się w czasie do smaków z dzieciństwa!

Jeśli spodobał ci się przepis, koniecznie spróbuj panierowanego chleba, po którym również będziesz mieć wyrzuty sumienia...a może nie, bo będziesz zbyt zachwycony.

Spróbuj także: Banalny przepis na pyszne zapiekanki w bułkach

Autor: JKM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić