Gołąbki na opak. Tradycyjne danie bez zawijania

Gołąbki bez zawijania w smaku niewiele nie różnią się od tradycyjnej polskiej potrawy, inaczej jednak - znacznie szybciej - się je przygotowuje. Może jeść je każdy, również dzieci.

Gołąbki bez zawijania. PrzepisGołąbki bez zawijania. Przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnego polskiego dania. Używa się tych samych składników, jednak różnicą jest wkrojenie do mięsa poszatkowanej kapusty. 

Gołąbki bez zawijania robi się dość szybko. Czas przygotowania zajmuje ok. 30 minut, z kolei czas pieczenia to 60 minut. 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej łopatka ale może być też karkówka lub szynka)
  • 500 g białej kapusty (młoda lub stara) ewentualnie kapusta włoska
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • olej do usmażenia cebuli
  • olej do podsmażenia gołąbkowych kotletów
  • ewentualnie bułka tarta jeśli gołąbki wyjdą zbyt wodniste

Potrzebne składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml bulionu lub wody
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki płaskie ziół prowansalskich lub bazylia i oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki

Przepis na gołąbki bez zawijania

Pierwszym krokiem jest starcie kapusty na tarce. Następnie pokrojoną kapustę należy wrzucić kapustę do gotującej się wody, zamieszać, odcedzić i wystudzić. 

Cebulę należy pokroić w drobne kosteczki i zeszklić na patelni na oleju. Później wszystkie składniki, czyli cebulę, kapustę, jajko, surowy ryż, sól i pieprz wymieszać. 

Następnie formujemy niewielkie klopsiki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją przy użyciu bułki tartej. Klopsiki podsmażamy na patelni na oleju. 

Składniki na sos wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Później klopsiki w brytfannie trzeba zalać przygotowanym sosem, by sos pokrył je wszystkie. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec bez przykrycia przez 1 godzinę. 

Danie ma wiele zalet. Nie tylko szybko się je przygotowuje, ale także jest smaczne. Z pewnością będą się nimi zajadać też dzieci.

Jeśli chodzi o mięso, do gołąbek na opak można wykorzystać dowolny rodzaj, w zależności od własnych preferencji. Sprawdzi się mięso mielone wołowe, jak i wieprzowe. Można też użyć mięsa drobiowego, jagnięcego oraz cielęcego. Dla wegetarian, zamiast mięsa, dobrze sprawdzi się kasza gryczana z warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę