Gołąbki na opak. Tradycyjne danie bez zawijania

3

Gołąbki bez zawijania w smaku niewiele nie różnią się od tradycyjnej polskiej potrawy, inaczej jednak - znacznie szybciej - się je przygotowuje. Może jeść je każdy, również dzieci.

Gołąbki na opak. Tradycyjne danie bez zawijania
Gołąbki bez zawijania. Przepis (Adobe Stock)

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnego polskiego dania. Używa się tych samych składników, jednak różnicą jest wkrojenie do mięsa poszatkowanej kapusty. 

Gołąbki bez zawijania robi się dość szybko. Czas przygotowania zajmuje ok. 30 minut, z kolei czas pieczenia to 60 minut. 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej łopatka ale może być też karkówka lub szynka)
  • 500 g białej kapusty (młoda lub stara) ewentualnie kapusta włoska
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • olej do usmażenia cebuli
  • olej do podsmażenia gołąbkowych kotletów
  • ewentualnie bułka tarta jeśli gołąbki wyjdą zbyt wodniste

Potrzebne składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml bulionu lub wody
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki płaskie ziół prowansalskich lub bazylia i oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki

Przepis na gołąbki bez zawijania

Pierwszym krokiem jest starcie kapusty na tarce. Następnie pokrojoną kapustę należy wrzucić kapustę do gotującej się wody, zamieszać, odcedzić i wystudzić. 

Cebulę należy pokroić w drobne kosteczki i zeszklić na patelni na oleju. Później wszystkie składniki, czyli cebulę, kapustę, jajko, surowy ryż, sól i pieprz wymieszać. 

Następnie formujemy niewielkie klopsiki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją przy użyciu bułki tartej. Klopsiki podsmażamy na patelni na oleju. 

Składniki na sos wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Później klopsiki w brytfannie trzeba zalać przygotowanym sosem, by sos pokrył je wszystkie. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec bez przykrycia przez 1 godzinę. 

Danie ma wiele zalet. Nie tylko szybko się je przygotowuje, ale także jest smaczne. Z pewnością będą się nimi zajadać też dzieci.

Jeśli chodzi o mięso, do gołąbek na opak można wykorzystać dowolny rodzaj, w zależności od własnych preferencji. Sprawdzi się mięso mielone wołowe, jak i wieprzowe. Można też użyć mięsa drobiowego, jagnięcego oraz cielęcego. Dla wegetarian, zamiast mięsa, dobrze sprawdzi się kasza gryczana z warzywami.

Autor: ACZ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić