Grillowane steki z kalafiora. Zdrowa odmiana na majówkę
Jeżeli masz już dosyć tłustych i ciężkostrawnych potraw z grilla, sięgnij po doskonałe steki z kalafiora. Składniki są proste, a przygotowanie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. Wszyscy goście będą zachwyceni, nawet miłośnicy dań mięsnych!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Steki z kalafiora są bardzo zdrowe i odżywcze. Będą doskonałą alternatywą dla ciężkich i tłustych dań mięsnych, które zazwyczaj pojawiają się na imprezach przy grillu. Steki można także podać jako dodatek do innych potraw.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Grillowane steki z kalafiora. Potrzebne składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól oraz pieprz
- bazylia
- curry
- tymianek
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- 100 g parmezanu
Czytaj także: Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików
Grillowane steki z kalafiora. Sposób przygotowania
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
- Czosnek przełóż do miski, dodaj oliwę, sok z limonki oraz przyprawy.
- Kalafior umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
- Warzywo przełóż do większego naczynia i zalej marynatą, a następnie odstaw na oko pół godziny.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Steki z kalafiora grilluj aż się zarumienią, a na koniec posyp je startym serem.
Steki z kalafiora mogą być samodzielną przekąską albo dodatkiem do innych dań. Najlepiej smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl