aktualizacja 

Grillowane steki z kalafiora. Zdrowa odmiana na majówkę

3

Jeżeli masz już dosyć tłustych i ciężkostrawnych potraw z grilla, sięgnij po doskonałe steki z kalafiora. Składniki są proste, a przygotowanie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut. Wszyscy goście będą zachwyceni, nawet miłośnicy dań mięsnych!

Grillowane steki z kalafiora. Zdrowa odmiana na majówkę
Grillowane steki z kalafiora (Getty Images)

Steki z kalafiora są bardzo zdrowe i odżywcze. Będą doskonałą alternatywą dla ciężkich i tłustych dań mięsnych, które zazwyczaj pojawiają się na imprezach przy grillu. Steki można także podać jako dodatek do innych potraw.

Grillowane steki z kalafiora. Potrzebne składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól oraz pieprz
  • bazylia
  • curry
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • 100 g parmezanu

Grillowane steki z kalafiora. Sposób przygotowania

  • Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  • Czosnek przełóż do miski, dodaj oliwę, sok z limonki oraz przyprawy.
  • Kalafior umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
  • Warzywo przełóż do większego naczynia i zalej marynatą, a następnie odstaw na oko pół godziny.
  • Zetrzyj ser na tarce.
  • Steki z kalafiora grilluj aż się zarumienią, a na koniec posyp je startym serem.

Steki z kalafiora mogą być samodzielną przekąską albo dodatkiem do innych dań. Najlepiej smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!

Zobacz także: Obejrzyj także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić