Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików

52

Nadchodzi długi weekend, a to oznacza, że niektórzy skuszą się na grillowanie na świeżym powietrzu. Wydaje się, że nie ma nic skomplikowanego w smażeniu kiełbasek, ale i w tym przypadku trzeba uważać i wiedzieć, jak to zrobić poprawnie.

Najlepsza kiełbasa z grilla. Kilka magicznych trików
Najlepsza kiełbasa z grilla (Getty Images)

Aby kiełbasa z grilla smakowała jak najlepiej, przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na rodzaj mięsa. Najlepiej, jeżeli będą to kiełbaski z wieprzowiny lub z przewagą tego mięsa. Dobrze jest, jeżeli w kiełbasie nie ma zbyt dużej ilości tłuszczu - najlepiej jeżeli będzie go mniej niż 20 proc.

Kupując kiełbasę, warto też zwrócić na jej składniki. Unikajmy kupowania mięsa z dużą ilością konserwantów oraz sprawdźmy, czy kupowana przez nas kiełbasa jest przygotowana w naturalnym jelicie. Wśród składników nie może się znaleźć mięso oddzielane mechanicznie, difosforany (E450) trifosforany (E451), karagen (E407) oraz skór wieprzowych. Kiełbasa nie powinna tez zawierać dodatkowych barwników.

Kiełbasa z grilla. Składniki:

  • Kiełbasa z wieprzowiny
  • Keczup (opcjonalnie)
  • Musztarda (opcjonalnie)

Kiełbasa z grilla. Wykonanie:

  • Kiełbasę pokroić na całej długości, z obu stron. Można też włożyć do środka ser lub pieczarki.
  • Ułożyć kiełbaski na rozgrzanym grillu, na średnim poziomie. Grill musi być wcześniej rozpalony tak, żeby węgle były rozżarzone.
  • Kiełbaski grillować przez ok. 15 minut, obracając je od czasu do czasu. Powinny się przypiec, ale nie mogą się przepalić, czyli nie mogą uzyskać czarnego koloru.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić