Hit na świątecznym stole. Pieczony indyk zachwyci całą rodzinę

15

Pieczony indyk w świątecznej wersji zrobi niemałe wrażenie na bożonarodzeniowym stole. Wbrew pozorom, to wcale nie jest tak trudne wyzwanie,jak mogłoby się wydawać.

Hit na świątecznym stole. Pieczony indyk zachwyci całą rodzinę
Indyk świąteczny. (Pixabay)

Tusza indyka pieczona w całości na świątecznym stole może zrobić niemałe wrażenie. Wbrew pozorom, przepis jest prostszy, niż się wydaje. Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste, podczas pieczenia podlewaj je zebranym w brytfance sosem.

Przepis na świątecznego indyka. Składniki:

  • indyk
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 2 korzenie świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 0,5 l bulionu
  • 0,5 l soku pomarańczowego

Przepis na świątecznego indyka. Wykonanie:

  • Ptaka dokładnie umyj
  • Jabłka, imbir i pomarańcze pokrój w plastry, włóż do indyka i zawiąż mięso
  • Indyka natrzyj dokładnie wszystkimi przyprawami
  • Mięso marynuj ok. 12-24h w lodówce
  • Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego
  • Zalej bulionem i sokiem pomarańczowym
  • Piecz 30 min do zmięknięcia mięsa
  • Przykryj mięso folią i piecz kolejną godzinę
Zobacz także: Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić