Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler

57
Podziel się:

Święta bez bigosu? Nie ma takiej opcji! Prezentujemy przepis na jego najlepszą wersję - prosto od Magdy Gessler, najpopularniejszej polskiej restauratorki. Smakuje jak u mamy...a może nawet lepiej!

Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler
Przepis na bigos wg Magdy Gessler (flickr, akpa)

Tradycyjny polski bigos to jedno z tych dań, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie proste - trzeba mieć na uwadze wiele czynników, by wyszedł idealny - taki jak u mamy czy babci. Właśnie taki jest przepis na bigos wg Magdy Gessler. Gwarantujemy - domownicy i goście będą zachwyceni!

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g słodkiej białej kapusty
  • Duża garść wędzonych śliwek
  • 2 średnie cebule
  • 400 g mięsa - najlepiej dziczyzny, ale może być też łopatka lub karkówka wieprzowa, boczek
  • 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe
  • Duża garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
  • Olej
  • Słonia do wyłożenia garnka
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Grzyby suszone zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostaw na parę godzin lub na noc do namoczenia.
  • Śliwki namocz, by nieco zmiękły.
  • Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, lekko podduś.
  • Słodką kapustę drobno posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni w tłuszczu po mięsie.
  • Dodaj przyprawy i kiszoną kapustę, zagotuj. Możesz dodać odrobinę wody.
  • Kapustę słodką przełóż do dużego garnka, dodaj mięso i kminek, gotuj chwilę pod przykryciem.
  • Dodaj grzyby i śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
  • Osobny garnek wyłóż słoniną. Umieść w nim zawartość patelni i garnka z kapustą.
  • Dodaj kwas z kapusty, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotuj co najmniej 2 godziny, często mieszając.

Bigos powinno się codziennie gotować około pół godziny, najlepiej będzie smakował po kilku dniach. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(57)
Fffff
6 miesięcy temu
Taki bigos to moja babcia gotowała
pedro50
6 miesięcy temu
Mam wątpliwości czy to jest przepis staropolski czy koleżanki Gessler. Jak staropolski, to jest przepis z dawnych lat i tyle. Jeśli w wersji Gesslerowej to już nie jest staropolski a wariacja p. Gessler na temat bigosu, czyli jej przepis.
Edward
6 miesięcy temu
Niech w końcu Geslerowa przestanie wszem i wobec podawać te swoje przepisy bo sie nie dobrze robi tylko takich potrzebują w TVN Polki swietnie gotuje
heheh bekatyl...
6 miesięcy temu
normalny przepis . jak w szkole gastro. w czym taka rewolta? .
Kedaw
6 miesięcy temu
Ten co mówi iż bigos od Gesler to najlepszy na świecie to nie jadł bigosu nad bigosami mistrza nad mistrzami św.pamieci inż.Russaka ! Gesler to mistrzyni od robienia "bigosu" rozwalając jadłodajnie !
Telewidz
6 miesięcy temu
Widok tej Pani wzbudza we mnie odruch wymiotny i nic na to nie poradze. I jestem wdzięczny Sejmowi , że po likwidacji TVN nie będę musiał oglądać tej Pani
polak
6 miesięcy temu
kto do bigosu podsmaża mięso na oleju chyba tylko Gesler, z niej taka kucharka jak i nadaje się do aranżacji wnętrz - dno
pawel-
6 miesięcy temu
i cudowny składnik ...cena
Redo
6 miesięcy temu
Bigos to ja jem w tygodniu a nie w święta...jej przepisu bym nie zrobił nigdy w życiu.
***** PO
6 miesięcy temu
Kiedyś robiła na Sylwestra w Słupsku bigos, kwach jakich mało, nie szło tego jeść
Basti
6 miesięcy temu
a w Biedronce dostane tego Slonia
ewaaaa
6 miesięcy temu
Ale skąd wziąć słonia ,przed świętami tyle biegania,a jeszcze słoń...
Rafał Paczes
6 miesięcy temu
Ona sama jest jak bigos
Lol
6 miesięcy temu
Serio ktoś gotuje bigos z 1 kg kapusty ????
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić