Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy Gessler

Święta bez bigosu? Nie ma takiej opcji! Prezentujemy przepis na jego najlepszą wersję - prosto od Magdy Gessler, najpopularniejszej polskiej restauratorki. Smakuje jak u mamy...a może nawet lepiej!

Najlepszy bigos na Święta. Staropolski przepis w wersji Magdy GesslerPrzepis na bigos wg Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © flickr, akpa
82

Tradycyjny polski bigos to jedno z tych dań, które po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie proste - trzeba mieć na uwadze wiele czynników, by wyszedł idealny - taki jak u mamy czy babci. Właśnie taki jest przepis na bigos wg Magdy Gessler. Gwarantujemy - domownicy i goście będą zachwyceni!

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g słodkiej białej kapusty
  • Duża garść wędzonych śliwek
  • 2 średnie cebule
  • 400 g mięsa - najlepiej dziczyzny, ale może być też łopatka lub karkówka wieprzowa, boczek
  • 2 kiełbaski z dzika lub wieprzowe
  • Duża garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
  • Olej
  • Słonia do wyłożenia garnka
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Przepis na bigos wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Grzyby suszone zalej ciepłą przegotowaną wodą, zostaw na parę godzin lub na noc do namoczenia.
  • Śliwki namocz, by nieco zmiękły.
  • Mięso pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, lekko podduś.
  • Słodką kapustę drobno posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni w tłuszczu po mięsie.
  • Dodaj przyprawy i kiszoną kapustę, zagotuj. Możesz dodać odrobinę wody.
  • Kapustę słodką przełóż do dużego garnka, dodaj mięso i kminek, gotuj chwilę pod przykryciem.
  • Dodaj grzyby i śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
  • Osobny garnek wyłóż słoniną. Umieść w nim zawartość patelni i garnka z kapustą.
  • Dodaj kwas z kapusty, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotuj co najmniej 2 godziny, często mieszając.

Bigos powinno się codziennie gotować około pół godziny, najlepiej będzie smakował po kilku dniach. Smacznego!

Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Ktoś wlał toksyczną ciecz w drzewo. Mieszkańcy Lęborka zdruzgotani
Ktoś wlał toksyczną ciecz w drzewo. Mieszkańcy Lęborka zdruzgotani
11-letnia Patrycja była u niego. Sprawdzili urządzenia Karola
11-letnia Patrycja była u niego. Sprawdzili urządzenia Karola
Samolot z Polakami lądował na Rodos. Wstrząsające nagranie
Samolot z Polakami lądował na Rodos. Wstrząsające nagranie
34-latek uciekał przed policją. Grozi mu 5 lat więzienia
34-latek uciekał przed policją. Grozi mu 5 lat więzienia
Ten deser zrobisz błyskawicznie. Smak cię zachwyci
Ten deser zrobisz błyskawicznie. Smak cię zachwyci
Ksiądz Jarosław N. ma kłopoty. Został już zawieszony
Ksiądz Jarosław N. ma kłopoty. Został już zawieszony
18-latka w bmw nie miała szans. Strażacy musieli użyć specjalistycznego sprzętu
18-latka w bmw nie miała szans. Strażacy musieli użyć specjalistycznego sprzętu
Pierwszy w Polsce. Niezwykły dom powstał na AGH
Pierwszy w Polsce. Niezwykły dom powstał na AGH
Panika wśród turystów. Zapowiada katastrofę w Japonii
Panika wśród turystów. Zapowiada katastrofę w Japonii
"Wyrzucone jak śmieci". Kilka kotów nie żyje. Wszystkie znaleźli w złym stanie
"Wyrzucone jak śmieci". Kilka kotów nie żyje. Wszystkie znaleźli w złym stanie
Tak głosowali w Izraelu. Oto wynik Grzegorza Brauna
Tak głosowali w Izraelu. Oto wynik Grzegorza Brauna
Arkadiusz Pyrka opuszcza Piasta Gliwice. Klub pisze o "rozczarowaniu"
Arkadiusz Pyrka opuszcza Piasta Gliwice. Klub pisze o "rozczarowaniu"