aktualizacja 

Idealna przekąska na Sylwestra. Przepis na minipizze na cieście francuskim

6

Sylwester to taki dzień, w którym restauracje mają natłok roboty. Może się więc okazać, że Twoja ulubiona pizzeria dowiezie Ci pizzę dopiero po kilkugodzinnym oczekiwaniu. Ale spokojnie - minipizze na cieście francuskim doskonale zaspokoją głód gości!

Idealna przekąska na Sylwestra. Przepis na minipizze na cieście francuskim
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Może to banał, ale naprawdę nie musisz się wysilać, by na przyjęciu Sylwestrowym zaspokoić głód gości. Minipizze na cieście francuskim doskonale sprawdzą się jako przekąska. A później... wystrzelą korki szampana i nikomu nie będzie spieszno do jedzenia.

Minipizze na cieście francuskim. Składniki:

  • 100 ml passaty pomidorowej z przyprawami (czosnek, chilli, oregano – dodaj i zblenduj)
  • 60-100 g mozzarelli
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150-180 g tuńczyka w oliwie lub oleju
  • listki świeżego oregano
  • dodatki : pomidorki, kukurydza z puszki, kapary

Minipizze na cieście francuskim. Wykonanie:

  • Z ciasta francuskiego wykrawaj koła lub kwadraty około 10 cm.
  • Przygotowane porcje ciasta posmaruj passatą z przyprawami, tak aby brzegi zostały wolne. Po posmarowaniu sosem zagnij brzegi do środka na dosłownie 5-8 mm, aby stworzyły szerokie obrzeże. Środek posyp serem mozzarella.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez około 20-22 minuty aż ser się rozpuści, a ciasto wyrośnie.
  • Po wyjęciu z piekarnika dodaj tuńczyka z puszki, listki oregano i ulubione dodatki. Podawaj od razu lub na zimno.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić