Jadłeś śląskie hekele? Pozycja obowiązkowa dla fanów dań rybnych

0

Hekele to śląska sałatka ze śledzia i musztardy. Jest postnym daniem, które można podawać jako dodatek do ziemniaków lub jako pastę na pieczywo. To pozycja obowiązkowa dla każdego fana rybnych dań.

Jadłeś śląskie hekele? Pozycja obowiązkowa dla fanów dań rybnych
Sałatka ze śledzia. (Getty Images)

W kuchni śląskiej można znaleźć wiele potraw ze śledzia. Chętnie przygotowywano je podczas postu, który w tamtym regionie był zawsze ściśle przestrzegany. Hekele można jadać na różne sposoby. Najczęściej podaje się tę potrawę z ziemniakami.

Jest także zmieniona wersja dania. Hekele zmielone na pastę można było podawać jako pastę do kanapek. Czasami dodawano do niego jajka. Aby sałatka była smaczniejsza, po przygotowaniu warto odstawić ją w chłodne miejsce na około godzinę.

Hekele. Potrzebne składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • śmietana lub jogurt
  • musztarda
  • biały pieprz

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami i marynowaną cebulką

Hekele. Sposób przygotowania:

  • filety śledziowe wymocz i pokrój w paseczki
  • ogórki kiszone i cebule pokrój w słupki
  • jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę (z jajek można zrezygnować)
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
  • sporządź sos z majonezu, śmietany lub jogurtu i z dodatkiem musztardy
  • przypraw białym pieprzem i wymieszaj delikatnie ze śledziami
  • gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić