Jagodowe ciasto Esmeralda. Goście będą wylizywać talerzyki
Sezon jagodowy powoli się kończy, warto więc wykorzystać go do maksimum. Jeśli przejadły wam się jagodzianki, dla odmiany wypróbujcie przepis na pyszne, kremowe, jagodowe ciasto Esmeralda. Uważajcie, by nie zjeść go razem z blaszką!
Źródło zdjęć: © Obżarciuch, YouTube
Warstwowe ciasto Esmeralda jest lekkie, puszyste i wprost uzależniająco jagodowe. Sprawdzi się idealnie jako poobiedni deser, będzie także królować na stole na każdym przyjęciu. Ten pyszny wypiek pokochają zarówno domownicy, jak i goście.
Przepis na jagodowe ciasto Esmeralda. Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 30 g kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 36 proc.
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Masa jagodowa:
- 200 g jagód
- 100 g masła
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 130 g mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przepis na jagodowe ciasto Esmeralda. Sposób przygotowania
Ciasto:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dosyp cukier. Dalej ubijając stopniowo dodaj żółtka
- Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj
- Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 170 st. przez ok. 30 min
- Gdy ostygnie, biszkopt przekrój na dwa blaty
Masa śmietanowa:
- Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w misce, do uzyskania gładkiej masy
Masa jagodowa:
- Jagody zblenduj na gładki mus
- Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku
- Masło utrzyj z cukrem pudrem
- Do masła z cukrem dodaj serek i mleko w proszku, wszystko zmiksuj
- Do masy wmiksuj jagody, a następnie wystudzoną żelatynę
Ciasto:
- Na jednym blacie biszkoptu ułóż warstwę masy jagodowej
- Na masę śmietanową ułóż drugi blat biszkoptu. Na nim rozsmaruj masę śmietanową
- Górę oprósz kakaem
Smacznego!
Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Źródło artykułu: o2pl