Jak kisić rydze? Najłatwiejszy przepis

Kiszenie to tradycyjny sposób na zachowanie smaku warzyw i grzybów przez cały rok. Dzięki tej prostej metodzie możemy cieszyć się ich wyjątkowym aromatem i korzyściami zdrowotnymi. Odkryj, jak w łatwy sposób kisić rydze.

Jak kisić rydze?Jak kisić rydze?
Źródło zdjęć: © getty images | Copyright: Iakov Filimonov
Małgorzata Badur

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która pozwala zachować nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne warzyw i grzybów. Rydze są idealnym wyborem do kiszenia ze względu na swój wyrazisty smak i wartości odżywcze, które zostają zamknięte w każdym słoiku.

Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste

Proces kiszenia wzbogaca rydze o dodatkowe probiotyki, korzystnie wpływające na nasz układ pokarmowy. To szczególna zaleta w dobie rosnącej popularności fermentowanej żywności.

Jak kisić rydze? Przepis

Podczas przygotowań kluczowy jest wybór świeżych, zdrowych rydzów. Ważne jest, aby były jędrne i pozbawione uszkodzeń.

Składniki:

  • około 1 kg rydzów
  • 1 cebula,
  • 3-4 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól niejodowana
  • cukier

Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia rydzów. Następnie obgotuj je przez 3-4 minuty. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na dno kamionki włóż kilka piór cebuli i połóż pierwszą warstwę grzybów. Delikatnie je posól i dodaj odrobinę cukru. Połóż kilka pór cebuli, pokruszony liść laurowy oraz ziele angielskie (w całości). Resztę grzybów układaj w ten sam sposób — warstwowo. Gdy całość znajdzie się w słoiku, trzeba grzyby mocno docisnąć. Całość odstawiamy na 48 godziny.

Po tym czasie sprawdzamy, czy grzyby puściły sok. Jeśli tak się nie stało, zalewamy je zimną solanką (jedna łyżka soli na jeden litr wody) tak, by wszystkie były przykryte i odstawiamy w ciemnie miejsce na 3 tyg. Co parę dni sprawdzamy, czy na grzybach nie pojawiła się pleśń. Gdy grzyby są gotowe, możemy przełożyć je do mniejszych słoików. Kiszone rydze możemy przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Do czego wykorzystać koszone rydze?

Przed spożyciem grzyby warto opłukać, by uniknąć zbyt słonego smaku. Kiszone rydze można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, składnik zup, sosów, a nawet jako samodzielną zakąskę do kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?