Jak kisić rydze? Najłatwiejszy przepis
Kiszenie to tradycyjny sposób na zachowanie smaku warzyw i grzybów przez cały rok. Dzięki tej prostej metodzie możemy cieszyć się ich wyjątkowym aromatem i korzyściami zdrowotnymi. Odkryj, jak w łatwy sposób kisić rydze.
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która pozwala zachować nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne warzyw i grzybów. Rydze są idealnym wyborem do kiszenia ze względu na swój wyrazisty smak i wartości odżywcze, które zostają zamknięte w każdym słoiku.
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Proces kiszenia wzbogaca rydze o dodatkowe probiotyki, korzystnie wpływające na nasz układ pokarmowy. To szczególna zaleta w dobie rosnącej popularności fermentowanej żywności.
Jak kisić rydze? Przepis
Podczas przygotowań kluczowy jest wybór świeżych, zdrowych rydzów. Ważne jest, aby były jędrne i pozbawione uszkodzeń.
Składniki:
- około 1 kg rydzów
- 1 cebula,
- 3-4 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- sól niejodowana
- cukier
Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia rydzów. Następnie obgotuj je przez 3-4 minuty. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na dno kamionki włóż kilka piór cebuli i połóż pierwszą warstwę grzybów. Delikatnie je posól i dodaj odrobinę cukru. Połóż kilka pór cebuli, pokruszony liść laurowy oraz ziele angielskie (w całości). Resztę grzybów układaj w ten sam sposób — warstwowo. Gdy całość znajdzie się w słoiku, trzeba grzyby mocno docisnąć. Całość odstawiamy na 48 godziny.
Po tym czasie sprawdzamy, czy grzyby puściły sok. Jeśli tak się nie stało, zalewamy je zimną solanką (jedna łyżka soli na jeden litr wody) tak, by wszystkie były przykryte i odstawiamy w ciemnie miejsce na 3 tyg. Co parę dni sprawdzamy, czy na grzybach nie pojawiła się pleśń. Gdy grzyby są gotowe, możemy przełożyć je do mniejszych słoików. Kiszone rydze możemy przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Do czego wykorzystać koszone rydze?
Przed spożyciem grzyby warto opłukać, by uniknąć zbyt słonego smaku. Kiszone rydze można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, składnik zup, sosów, a nawet jako samodzielną zakąskę do kanapek.