Jak kisić rydze? Najłatwiejszy przepis

Kiszenie to tradycyjny sposób na zachowanie smaku warzyw i grzybów przez cały rok. Dzięki tej prostej metodzie możemy cieszyć się ich wyjątkowym aromatem i korzyściami zdrowotnymi. Odkryj, jak w łatwy sposób kisić rydze.

Jak kisić rydze?Jak kisić rydze?
Źródło zdjęć: © getty images | Copyright: Iakov Filimonov
Małgorzata Badur

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która pozwala zachować nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne warzyw i grzybów. Rydze są idealnym wyborem do kiszenia ze względu na swój wyrazisty smak i wartości odżywcze, które zostają zamknięte w każdym słoiku.

Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste

Proces kiszenia wzbogaca rydze o dodatkowe probiotyki, korzystnie wpływające na nasz układ pokarmowy. To szczególna zaleta w dobie rosnącej popularności fermentowanej żywności.

Jak kisić rydze? Przepis

Podczas przygotowań kluczowy jest wybór świeżych, zdrowych rydzów. Ważne jest, aby były jędrne i pozbawione uszkodzeń.

Składniki:

  • około 1 kg rydzów
  • 1 cebula,
  • 3-4 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól niejodowana
  • cukier

Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia rydzów. Następnie obgotuj je przez 3-4 minuty. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na dno kamionki włóż kilka piór cebuli i połóż pierwszą warstwę grzybów. Delikatnie je posól i dodaj odrobinę cukru. Połóż kilka pór cebuli, pokruszony liść laurowy oraz ziele angielskie (w całości). Resztę grzybów układaj w ten sam sposób — warstwowo. Gdy całość znajdzie się w słoiku, trzeba grzyby mocno docisnąć. Całość odstawiamy na 48 godziny.

Po tym czasie sprawdzamy, czy grzyby puściły sok. Jeśli tak się nie stało, zalewamy je zimną solanką (jedna łyżka soli na jeden litr wody) tak, by wszystkie były przykryte i odstawiamy w ciemnie miejsce na 3 tyg. Co parę dni sprawdzamy, czy na grzybach nie pojawiła się pleśń. Gdy grzyby są gotowe, możemy przełożyć je do mniejszych słoików. Kiszone rydze możemy przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

Do czego wykorzystać koszone rydze?

Przed spożyciem grzyby warto opłukać, by uniknąć zbyt słonego smaku. Kiszone rydze można wykorzystać na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, składnik zup, sosów, a nawet jako samodzielną zakąskę do kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Policja szuka tej kobiety. Widziałeś ją? Zadzwoń na 112
Policja szuka tej kobiety. Widziałeś ją? Zadzwoń na 112
Zacznie się 8 listopada o 20. Synoptycy mają złe wieści. Jest ostrzeżenie
Zacznie się 8 listopada o 20. Synoptycy mają złe wieści. Jest ostrzeżenie
Andrzej Świetlik nie żyje. Przed jego obiektywem stawały największe gwiazdy
Andrzej Świetlik nie żyje. Przed jego obiektywem stawały największe gwiazdy
Złożyli wniosek. Wykluczą Izrael z rozgrywek UEFA?
Złożyli wniosek. Wykluczą Izrael z rozgrywek UEFA?
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Handlowali dziewczętami. Musiały produkować drony w Rosji
Handlowali dziewczętami. Musiały produkować drony w Rosji
Nowy dom stoi pusty. Matka z dzieckiem wciąż żyją w przyczepie
Nowy dom stoi pusty. Matka z dzieckiem wciąż żyją w przyczepie
Łotwa zdecydowała. Oto co zrobi z rosyjskimi nawozami
Łotwa zdecydowała. Oto co zrobi z rosyjskimi nawozami
Wystarczyło kilka sekund. "Co za spotkanie". Leśnik chwycił za telefon
Wystarczyło kilka sekund. "Co za spotkanie". Leśnik chwycił za telefon
Części wyrzuciło na pobocze. Alkomat pokazał 3 promile
Części wyrzuciło na pobocze. Alkomat pokazał 3 promile
Matka znęcała się nad 2-letnią córką. "Teraz wiemy, że rozprawiała się z nią"
Matka znęcała się nad 2-letnią córką. "Teraz wiemy, że rozprawiała się z nią"
Nagrany w Biedronce. Rozpoznajesz tego mężczyznę?
Nagrany w Biedronce. Rozpoznajesz tego mężczyznę?