Jak zrobić dynię marynowaną? Z tego przepisu ma zaskakujący smak

Szukasz pomysłu na wyjątkowy dodatek do jesiennych dań? Marynowana dynia to prosty sposób na wprowadzenie słodko-kwaśnego smaku do twojej kuchni. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Jak zrobić marynowaną dynię?Jak zrobić marynowaną dynię?
Źródło zdjęć: © getty images | Josef Mohyla
Małgorzata Badur

Marynowanie dyni to doskonały sposób na przedłużenie życia tego sezonowego produktu i wzbogacenie domowej spiżarni o aromatyczne przetwory. Dzięki procesowi marynowania dynia zyskuje unikalny słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami.

Ponadto dobrze przygotowana marynata pozwala na długotrwałe przechowywanie, co jest szczególnie korzystne w miesiącach zimowych, kiedy dostęp do świeżych składników jest ograniczony.

Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim

Jak zrobić dynię marynowaną?

Aby przygotować dynię marynowaną, potrzebujesz:

  • 1,5 kg dyni
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka octu winnego 6 proc.
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak przygotować dynię? Przygotowanie dyni do marynowania zaczyna się od jej dokładnego obrania i pozbycia się pestek oraz grubych włókien. Następnie, kroimy dynię w kostkę, co pozwoli na równomierne wchłonięcie smaków marynaty. Kolejnym krokiem jest skropienie dyni sokiem z cytryny i zagotowanie wody z cukrem.

Na wrzątek wrzucamy porcjami kawałki dyni, pilnując, by się nie rozgotowały. Po ugotowaniu należy odsączyć dynię i umieścić ją w słoikach. Nie wylewamy wody po gotowaniu.

Jak zamarynować dynię? Do wody pozostałej po ugotowaniu dodajemy imbir, ocet i sól, a całość zagotowujemy. Gorącą mieszanką zalewamy przygotowane wcześniej słoiki z dynią i obracamy je do góry dnem.

Z czym podawać marynowaną dynię?

Dynia marynowana to pyszny i uniwersalny dodatek o słodko-kwaśnym smaku, który znakomicie uzupełnia wiele potraw. Doskonale pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza pieczonego drobiu, wieprzowiny czy gulaszy. Można ją podawać do obiadu zamiast tradycyjnej surówki – świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Sprawdza się również jako składnik sałatek, nadając im oryginalny smak i kolor, szczególnie w połączeniu z warzywami, takimi jak kapusta pekińska, papryka czy kukurydza.

Marynowaną dynię można także jeść samodzielnie – jako przekąskę prosto ze słoika lub przystawkę do mięs i serów na przyjęciach. Świetnie komponuje się z deską serów, wędlin czy pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków