Klasyk polskiej kuchni. Przepis na kotlety jajeczne

2

Brakuje pomysłu na prosty, tani obiad? Warto więc przypomnieć sobie przepis na klasyczne kotlety jajeczne.

Klasyk polskiej kuchni. Przepis na kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne. (Pixabay)

Przepis na kotlety jajeczne jest dziecinnie prosty. Gdy brakuje pomysłu i sił na obiad, warto na szybko ulepić kilka takich kotlecików. Latem najlepiej będą smakowały z młodymi ziemniakami, koperkiem i kwaśną śmietaną. Do tego mizeria ze świeżego ogórka i jesteśmy w raju!

Przepis na kotlety jajeczne. Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • 1 surowe jajko
  • łyżka bułki tartej
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przepis na kotlety jajeczne. Wykonanie:

  • Jajka obierz, wrzuć do miski i rozgnieć dokładnie tłuczkiem
  • Dodaj surowe jajko, łyżkę bułki tartej, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem
  • Z jajecznej masy lep kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru

I to tyle! Pamiętaj, że smażone kotleciki warto po zdjęciu z patelni położyć na chwilę na ręcznik papierowy, by tłuszcz nieco z nich ociekł.

Zobacz także: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić