Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Klasyk polskiej kuchni. Przepis na kotlety jajeczne

2
Podziel się:

Brakuje pomysłu na prosty, tani obiad? Warto więc przypomnieć sobie przepis na klasyczne kotlety jajeczne.

Klasyk polskiej kuchni. Przepis na kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne. (Pixabay)

Przepis na kotlety jajeczne jest dziecinnie prosty. Gdy brakuje pomysłu i sił na obiad, warto na szybko ulepić kilka takich kotlecików. Latem najlepiej będą smakowały z młodymi ziemniakami, koperkiem i kwaśną śmietaną. Do tego mizeria ze świeżego ogórka i jesteśmy w raju!

Przepis na kotlety jajeczne. Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo
  • 1 surowe jajko
  • łyżka bułki tartej
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przepis na kotlety jajeczne. Wykonanie:

  • Jajka obierz, wrzuć do miski i rozgnieć dokładnie tłuczkiem
  • Dodaj surowe jajko, łyżkę bułki tartej, posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem
  • Z jajecznej masy lep kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru

I to tyle! Pamiętaj, że smażone kotleciki warto po zdjęciu z patelni położyć na chwilę na ręcznik papierowy, by tłuszcz nieco z nich ociekł.

Zobacz także: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Brajan
12 miesięcy temu
moja teściowa Grażynka zjada takich dziesięć na przystawkę przed obiadem, tzw.: Czekadełko :)
Ella
12 miesięcy temu
Polecam naprawdę pyszne i warto dodać starty ser żółty, można ulepić jako krokiet :)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić