aktualizacja 

Kotlety warzywne. Lekki i szybki obiad

4

Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie przestaje jeść mięso. Czasami jednak trudno zrezygnować z niektórych dań. Można je jednak przygotować z warzyw. Będą równie smaczne, ale wiele zdrowsze.

Kotlety warzywne. Lekki i szybki obiad
(Getty Images)

Kotlety warzywne można zrobić praktycznie ze wszystkich ugotowanych warzyw. Można wykorzystać warzywa, które zostały np. z rosołu, albo ugotować swoje ulubione. Świetnie nada się do nich brokuł lub kalafior.

Kotlety warzywne. Potrzebne składniki:


  • około 400 g posiekanych i ugotowanych warzyw
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku


Kotlety warzywne. Sposób przygotowania:

  • ugotowane i przestudzone warzywa drobno posiekaj lub rozgnieć
  • do miski z warzywami dodaj jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt
  • wszystko dokładnie wymieszaj
  • z masy uformuj małe kotlety
  • kotlety smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

Gotowe, smacznego! Do kotletów można dodać także ulubione zioła np. oregano, lubczyk, zioła prowansalskie. Jeśli spodobał ci się nasz przepis na ten oryginalny obiad, to zobacz także, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.

Zobacz także: Zobacz też: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, serem i szynką
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić