Krążki cebulowe. Oto przepis na prostą i pyszną przekąskę

5

Coraz częściej królują na polskich domówkach, choć popularne są głównie w USA. Krążki cebulowe, bo o nich mowa, to świetny dodatek do piwa i przede wszystkim naprawdę smaczna przekąska. Można podawać je z sosem pomidorowym lub sosem salsa.

Krążki cebulowe. Oto przepis na prostą i pyszną przekąskę
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

Krążki cebulowe najlepiej smakują, kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe, choć bywają i tacy, którzy uwielbiają krążki na zimno, albo dopiero co wyciągnięte z głębokiego tłuszczu. W każdej wersji smakują na pewno ciekawie!

Przepis na krążki cebulowe. Składniki:

  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże cebule
  • Szklanka zimnej wody mineralnej
  • Pół litra oleju roślinnego do smażenia
  • Szklanka kukurydzianych płatków śniadaniowych lub tartej bułki
  • 2 łyżeczki stołowe soli
  • Łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej lub ostrej, do wyboru)
  • 200 g mąki pszennej

Przepis na krążki cebulowe. Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę. Jedyny dopuszczalny kształt to plastry, z których potem zrobisz krążki. W międzyczasie do garnka wlej wodę i rozpuść łyżeczkę soli. Wrzuć krążki cebulowe do zalewy. W innym naczyniu połącz ze sobą paprykę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj po raz wtóry. Następnie dodaj wodę mineralną i znowu wymieszaj. Zanurz krążki cebulowe, a następnie obtocz je w płatkach kukurydzianych. Nastaw płytę na ok. 200 st. Celsjusza i podgrzej olej, aż zaczną pojawiać się na jego powierzchni bąbelki. Wrzuć krążki cebulowe i smaż je na głębokim oleju tak długo, aż się zarumienią.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić