Krążki cebulowe. Oto przepis na prostą i pyszną przekąskę
Coraz częściej królują na polskich domówkach, choć popularne są głównie w USA. Krążki cebulowe, bo o nich mowa, to świetny dodatek do piwa i przede wszystkim naprawdę smaczna przekąska. Można podawać je z sosem pomidorowym lub sosem salsa.
Krążki cebulowe najlepiej smakują, kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe, choć bywają i tacy, którzy uwielbiają krążki na zimno, albo dopiero co wyciągnięte z głębokiego tłuszczu. W każdej wersji smakują na pewno ciekawie!
Przepis na krążki cebulowe. Składniki:
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże cebule
- Szklanka zimnej wody mineralnej
- Pół litra oleju roślinnego do smażenia
- Szklanka kukurydzianych płatków śniadaniowych lub tartej bułki
- 2 łyżeczki stołowe soli
- Łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej lub ostrej, do wyboru)
- 200 g mąki pszennej
Czytaj także: Po 9 kwietnia koniec lockdownu? Ważne doniesienia
Przepis na krążki cebulowe. Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę. Jedyny dopuszczalny kształt to plastry, z których potem zrobisz krążki. W międzyczasie do garnka wlej wodę i rozpuść łyżeczkę soli. Wrzuć krążki cebulowe do zalewy. W innym naczyniu połącz ze sobą paprykę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj po raz wtóry. Następnie dodaj wodę mineralną i znowu wymieszaj. Zanurz krążki cebulowe, a następnie obtocz je w płatkach kukurydzianych. Nastaw płytę na ok. 200 st. Celsjusza i podgrzej olej, aż zaczną pojawiać się na jego powierzchni bąbelki. Wrzuć krążki cebulowe i smaż je na głębokim oleju tak długo, aż się zarumienią.