Lane ciasteczka "funnel cakes". Ukochany deser Amerykanów

9

Funnel cakes to lane ciasteczka, smażone w głębokim tłuszczu. Amerykanie wprost za nimi szaleją - są pyszne, chrupiące i przygotowuje się je ekspresowo. W smaku przypominają coś pomiędzy naszymi pączkami a faworkami.

Lane ciasteczka "funnel cakes". Ukochany deser Amerykanów
Lane ciasteczka funnel cakes. (Getty Images)

Funnel cakes to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Polsce bywa nazywany "lanym chrustem" lub "lanymi faworkami". Jest bardzo szybki i prosty, nie wymaga formowania. Ciasto wystarczy wylać wprost na gorący tłuszcz. Będzie do tego potrzebny zwykły kuchenny lejek lub plastikowa butelka z dziurką w zakrętce.

Przepis na funnel cakes - lane ciasteczka. Potrzebne składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie można dodać kilka kropel wódki, by ciasto mniej chłonęło tłuszcz


Przepis na funnel cakes - lane ciasteczka. Sposób przygotowania

  • Jaja zmiksuj z solą
  • W misce zmieszaj suche składniki
  • Do jajek stopniowo dodawaj suche składniki na zmianę z mlekiem i wodą, miksuj do uzyskania jednolitej masy
  • W garnku rozgrzej tłuszcz
  • Ciasto przelej do lejka/butelki i wylewaj na gorący tłuszcz spiralnym ruchem, robiąc dowolne wzorki
  • Smaż z obu stron do złocistego koloru
  • Ciasteczka wyjmij na ręcznik papierowy, by obciekły

Ciasteczka podawaj oprószone cukrem pudrem. Dobrze smakują także z cynamonem. Jeśli zależy ci na bardziej wykwintnym deserze, można podawać je także z bitą śmietaną, lodami i owocami. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić