Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BA
|

Przepis na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealny deser

4
Podziel się:

Lubisz drożdżówki z kruszonką, lukrem, a może z cukrem pudrem? Pyszny i prosty przepis na deser, który zachwyci nadzieniem.

Przepis na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealny deser
Pyszne drożdżówki z budyniem (YouTube)

Żadna drożdżówka nie smakuje tak, jak ta domowa. Pyszna, mięciutka i ciepła. Jedynym warunkiem jest uzbrojenie się w cierpliwość – ciasto drożdżowe musi rosnąć w ciepłym miejscu, efekt jest wart czekania.

Drożdżówki z budyniem. Składniki:

  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • budyń w proszku

Drożdżówki z budyniem. Wykonanie:

  • Wlać do miski letnie mleko, dodać drożdże i wymieszać.
  • Dodać mąkę pszenną tortową i cukier. Wszytko razem wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  • W tym czasie roztrzepać w misce trzy żółtka. Wlać do tego podgrzane na małym ogniu w rondelku masło, mleko i cukier. Znów wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ponownie wymieszać i wsypać 500 g mąki pszennej.
  • Z powstałej masy wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite oraz odchodzić od rąk.
  • Przygotowane ciasto odłożyć z powrotem do miski i zostawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rozwałkować na grubość 1 cm lub od razu za pomocą szklanki podzielić na 12 kawałków.
  • Później za pomocą dna szklanki zrobić nadzienie na budyń. Do każdej drożdżówki włożyć łyżkę budyniu.
  • Przed upieczeniem posmarować drożdżówki żółtkiem.
  • Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
  • Gotowe drożdżówki można jeszcze polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Suszi
rok temu
Od czepialscy...
John
rok temu
A jutro napiszą że nie zdrowe. Przecież cukier truje. Budyń w proszku? Sama chemia! Czym mieszać? Drewnianą łyżka czy z teflonu? Też nie zdrowo.
Wojciech
rok temu
Niech autorka przepisu przyłoży się trochę i poda przepis dokładnie, bez luk i miejsc na domysły czytelnika.
Starsza
rok temu
Przepis jest niedokladny,bo nie podaje co z budyniem? Przecież powinien być ugotowany!!! Z przepisu zaś wynika,że budyń jest w proszku!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić