"Lany chrust" na tłusty czwartek. Błyskawiczny przepis od Kasi Tusk

88

Pączki, faworki, a może coś zupełnie innego?! Przepis na tłusty czwartek od Kasi Tusk. Blogerka zaproponowała fanom "lany chrust". Robi się go błyskawicznie i smakuje wybornie. Oto uproszczona wersja słynnego przysmaku.

"Lany chrust" na tłusty czwartek. Błyskawiczny przepis od Kasi Tusk
Przepis na "lany chrust" od Kasi Tusk (makelifeeasier.pl, Kasia Tusk)

Przepis na tłusty czwartek. Jak wykonać "lany chrust"? Kasia Tusk zaproponowała na swoim blogu Make Life Easier błyskawiczny przepis na słodki przysmak. Wystarczy kilka składników, dobry garnek lub patelnia i gotowe. Oto przepis w sam raz na tłusty czwartek!

"Lany chrust" od Kasi Tusk. Składniki na 10 porcji:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu rektyfikowanego/mocnej wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • min. 400 ml oleju - do smażenia

Niezbędna naczynia do wykonania "lanego chrustu": miska na wymieszanie składników, duży garnek lub głębsza patelnia, sitko lub szczypce, strzykawka lub rękaw cukierniczy, ręcznik papierowy do odsączania.

Przepis na tłusty czwartek od Kasi Tusk. Wykonanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dolej mleko. Zmiksuj/wymieszaj dokładnie
  2. Dodaj spirytus/wódkę
  3. Wsyp cukier puder
  4. Dodaj proszek do pieczenia
  5. Zmiksuj/wymieszaj na gładką masę
  6. Rozgrzej olej w głębokim garnku/patelni (pamiętaj, żeby było go naprawdę dużo)
  7. Na gorący tłuszcz wlej rękawem ciasto i rób nim "esy floresy" (zabawa gwarantowana!)
  8. Smaż do momentu, aż ciasto od spodu zesztywnieje, przełóż na drugą stronę
  9. Wyciągnij zarumieniony chrust i przełóż na ręcznik papierowy
  10. Posyp cukrem pudrem i... zjedz.

Smacznego!

Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić