Może i nie wygląda. Ale jak smakuje! Przepis na ciasto "Biedaczek"

13

Niech was nie zmyli ten niepozorny wygląd. Ciasto "Biedaczek" to głębia smaku. Spróbujesz raz i je pokochasz. A wszystko przez cudowne połączenie cytryny, budyniu i czekolady. Palce lizać!

Może i nie wygląda. Ale jak smakuje! Przepis na ciasto "Biedaczek"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Próbowałaś już kiedyś ciasta, które łączyłoby smak lekko kwaśnej cytryny i słodkiej wanilii? A wszystko to byłoby pokryte czekoladową powłoką? Nie? To czas najwyższy na ciasto "Biedaczek"! Ono dosłownie rozpływa się w buzi. A jeszcze szybciej znika ze stołu...

Ciasto "Biedaczek". Składniki:

  • Ciasto cytrynowe:
  • 340 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 190 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto "Biedaczek". Wykonanie:

  • Przygotuj ciasto cytrynowe: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • W dużej misce utrzyj jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
  • Następnie cienkim strumieniem wlej do jajek olej, cały czas miksuj aby składniki dobrze się połączyły.
  • Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
  • Ponownie wymieszaj, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa.
  • Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjmij ciasto z formy i odstaw do wystygnięcia.
  • Przygotuj krem budyniowy.
  • Mleko podgrzej w rondelku, pozostawiając ok. 100 ml.
  • W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz pozostałym mlekiem.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę jajeczną.
  • Całość gotuj przez kilka minut cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek.
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch, następnie stopniowo zacznij dodawać do niego zimny budyń.
  • Cały czas miksuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Ciasto cytrynowe przekrój na dwa blaty.
  • Jeden z nich wyłóż na dno tortownicy, Na nim rozsmaruj krem budyniowy.
  • Przykryj go drugim blatem.
  • Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj, aby się dobrze połączyły.
  • Ta powstałą polewę wylej na wierzch.
  • Ciasto Biedaczek będzie gotowe po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić