Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Może i nie wygląda. Ale jak smakuje! Przepis na ciasto "Biedaczek"

10
Podziel się:

Niech was nie zmyli ten niepozorny wygląd. Ciasto "Biedaczek" to głębia smaku. Spróbujesz raz i je pokochasz. A wszystko przez cudowne połączenie cytryny, budyniu i czekolady. Palce lizać!

Może i nie wygląda. Ale jak smakuje! Przepis na ciasto "Biedaczek"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Próbowałaś już kiedyś ciasta, które łączyłoby smak lekko kwaśnej cytryny i słodkiej wanilii? A wszystko to byłoby pokryte czekoladową powłoką? Nie? To czas najwyższy na ciasto "Biedaczek"! Ono dosłownie rozpływa się w buzi. A jeszcze szybciej znika ze stołu...

Ciasto "Biedaczek". Składniki:

  • Ciasto cytrynowe:
  • 340 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 190 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto "Biedaczek". Wykonanie:

  • Przygotuj ciasto cytrynowe: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • W dużej misce utrzyj jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
  • Następnie cienkim strumieniem wlej do jajek olej, cały czas miksuj aby składniki dobrze się połączyły.
  • Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
  • Ponownie wymieszaj, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa.
  • Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjmij ciasto z formy i odstaw do wystygnięcia.
  • Przygotuj krem budyniowy.
  • Mleko podgrzej w rondelku, pozostawiając ok. 100 ml.
  • W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz pozostałym mlekiem.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę jajeczną.
  • Całość gotuj przez kilka minut cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek.
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch, następnie stopniowo zacznij dodawać do niego zimny budyń.
  • Cały czas miksuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Ciasto cytrynowe przekrój na dwa blaty.
  • Jeden z nich wyłóż na dno tortownicy, Na nim rozsmaruj krem budyniowy.
  • Przykryj go drugim blatem.
  • Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj, aby się dobrze połączyły.
  • Ta powstałą polewę wylej na wierzch.
  • Ciasto Biedaczek będzie gotowe po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Anna
6 miesięcy temu
Nie dość, że nie do końca taki biedaczek, to jeszcze nie wiadomo skąd ten lekko kwaśny cytrynowy smak. Od skórki to raczej zapach. Ale ,co tam, spróbuję, może się niepotrzebnie czepiam.
😂😂😂
6 miesięcy temu
Biedaczek? To jakaś kpina?
Dana
6 miesięcy temu
Od samego czytania słabo mi się zrobiło. Biedaczek ten, kto się za nie weźmie.
Suzi
6 miesięcy temu
Oj tam oj tam biedaczek tyle jaj i masełko to już wydatek do tego zużycie prądu już nie fajnie.
Szach&Mat
6 miesięcy temu
Spróbujesz, pokochasz, po jakimś czasie od tego i tym podobnych pyszności staniesz się przetłuszczony i umrzesz przedwcześnie. Jeśli masz dzieci, to nauczysz je fatalnych nawyków żywieniowych
gosc
6 miesięcy temu
żaden ciekawy przepis. Ciasto na oleju i do tego budyń z margaryną!!! Masę roboty .Najprędzej i nie drogie są mufiny z wiśniami>>>
Hoto
6 miesięcy temu
Ładny mi biedaczek,tyle składników i tyle roboty. Biedaczek to ten, kto je zrobi.
Ola
6 miesięcy temu
Robilam,obrzydliwe, nie polecam, wywaliłam do kosza.
Zbychu
6 miesięcy temu
.,.. śpiewać każdy może???
dddddfffff
6 miesięcy temu
biedaczek, ale składników 1000 xD
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić