aktualizacja 

Łatwe i tanie danie. Przepis na ziemniaki w szlafrokach

6

Przyjdą goście, a Ty nie masz kompletnie pomysłu, co przygotować? Ziemniaki w szlafrokach są efektowne, tanie i szybkie w przygotowaniu. To jak, zabierasz się już za ich przygotowanie?

Łatwe i tanie danie. Przepis na ziemniaki w szlafrokach
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ziemniaki w szlafrokach to idealne danie na lato. Szybkie, proste, tanie, efektowne i dobrze smakują. Jest tylko jeden problem - szybko znikają z talerzy. Nie czekaj i podbij serca (i podniebienia) gości już dziś!

Ziemniaki w szlafrokach. Składniki:

  • 12 małych, równej wielkości ziemniaków
  • duża cebula
  • 12 (lub 24 - zależy od szerokości plasterków) plasterków boczku
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 filiżanki bulionu
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

Ziemniaki w szlafrokach. Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać, gotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Spiąć wykałaczką.
  • Dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki posmarować masłem i posypać pokrojonym szczypiorem. Na nim układać ziemniaki, tak by wykałaczki sterczały pionowo. Posypać je świeżo mielonym pieprzem.
  • Na dno naczynia wlać bulion i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków i zrumienienia boczku. Na koniec na każdą wykałaczkę nabić przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić