Mało kto o tym wie. Ten trik odmieni twoje życie!

3

Trwa sezon na truskawki. Obecnie tymi niewielkimi owocami zajada się mnóstwo osób. Niektórzy jednak ubolewają ze względu na to, że po pewnym czasie truskawki tracą smak. Jak temu zapobiec? Istnieje bardzo prosty patent.

Mało kto o tym wie. Ten trik odmieni twoje życie!
Truskawki (Pixabay)

Wiele osób zastanawia się, jak ochronić truskawki przed utratą smaku. Niejednokrotnie zdarza się niestety tak, że po dokładnym umyciu, osuszeniu i przełożeniu do czystej miski, przeżywamy potężne rozczarowanie - już po pierwszym kęsie czujemy, że coś jest nie tak.

Nijaki posmak wody to coś, co można z łatwością wyeliminować. Istnieje na to bardzo prosty patent. Wystarczy tylko nie odrywać szypułek przed myciem owoców!

W ten sposób dostaje się do nich woda, która pozbawia je słodyczy, pozostawiając nieapetycznymi. Co ciekawe, to właśnie szypułki zapobiegają zbyt szybkiemu psuciu się owoców, dlatego zrywajmy je dopiero przed jedzeniem - zaznacza Interia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cleo wspomina początki kariery. "Zanim spotkałam Donatana, byłam w trudnej sytuacji finansowej"

Jak myć truskawki?

Truskawki to świetne źródło witamin i owoców. Jeżeli pochodzą z własnego ogródka lub jakiegoś sprawdzonego źródła, to do oczyszczenia najczęściej wystarczy zimna woda. Te, które nabywamy na straganach czy w sklepach, przed spożyciem powinny przejść zdecydowanie dłuższą drogę. Wszystko po to, by pozbyć się chemii.

Serwis stronakuchni.pl spostrzega, że woda co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.

Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza wspomniany serwis.

Roztwory zasadowe i kwasowe pozwalają na to, by pozbyć się szkodliwych bakterii. Metoda postępowania jest bardzo prosta.

Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć - wyjaśnia stronakuchni.pl.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić