Masz dość schabowych? Zrób pieczony schab wg Ani Lewandowskiej

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie masz pomysłu co przygotować? Polecamy wielkanocny pieczony schab według przepisu Ani Lewandowskiej.

.Pieczony schab. Zdjęcie ilustracyjne.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Święta to dobry czas, by nieco poeksperymentować z przepisami na wielkanocne przysmaki. Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Mamy na to rozwiązanie. Przygotuj pieczony schab podawany na warzywnym purée z dodatkiem wyrazistej surówki buraczanej z chrzanem. Takie danie przygotowuje dla rodziny Anna Lewandowska.

Przepis na wielkanocny schab pieczony wg Ani Lewandowskiej. Potrzebne składniki:

  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • pół plastra selera korzeniowego
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • majeranek suszony
  • rozmaryn suszony
  • kminek kurkuma
  • kolendra suszona
  • 150 g schabu wieprzowego

Buraczki z chrzanem:

  • 1 ugotowany burak
  • pół jabłka
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • rzeżucha

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Przepis na wielkanocny schab pieczony wg Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania:

  • Mięso zamarynuj w musztardzie, occie, soli, pieprzu, majeranku, rozmarynie, kminku, kurkumie i kolendrze.
  • Odstawi je do lodówki na całą noc.
  • Do garnka włóż pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą al dente.
  • Odlej bulion, a ugotowane warzywa zblenduj na purée.
  • Na rozgrzanej, suchej patelni obsmaż mięso z każdej strony, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Podlej mięso bulionem i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Buraka i jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z octem, solą, pieprzem, cukrem kokosowym i chrzanem. Dodaj na wierzch rzeżuchę.
  • Mięso układaj na purée i podawaj z buraczkami.
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?