Najlepszy barszcz. Legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej

16

Wigilia już w piątek, warto więc mieć już przygotowany najlepszy przepis na barszcz. Jego tajemniczym składnikiem jest wino. Receptura pochodzi od Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która jest najbardziej znaną polską autorką książek kucharskich.

Najlepszy barszcz. Legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej
Barszcz czerwony. (Pixabay)

Barszcz czerwony z uszkami to tradycja na wigilijnym stole. Przepis nie jest trudny, można wręcz powiedzieć, że barszcz robi się sam. Jeden składnik w tym XIX-wiecznym przepisie Ćwierczakiewiczowej wiele zmienia. Chodzi o czerwone wino, które nadaje potrawie wyrazistości.

Przepis na barszcz. Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 4 buraki
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na parę godzin
  • Włoszczyznę obierz, pokrój na ćwiartki
  • Warzywa zalej 3l wody, dodaj grzyby (razem z wodą po moczeniu), zagotuj
  • Dodaj sól, ziarna pieprzu (nie żałuj), liście laurowe
  • Gotuj 30 min, po tym czasie wyjmij włoszczyznę
  • Buraki umyj, zetrzyj na tarce i zalej przygotowanym bulionem
  • Dodaj zakwas, wino, cukier i czosnek
  • Trzymaj na małym ogniu (tylko, by utrzymywać ciepło) przez ok. 3 godziny
Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić