Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Najlepszy barszcz. Legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej

5
Podziel się:

Wigilia już w piątek, warto więc mieć już przygotowany najlepszy przepis na barszcz. Jego tajemniczym składnikiem jest wino. Receptura pochodzi od Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która jest najbardziej znaną polską autorką książek kucharskich.

Najlepszy barszcz. Legendarny przepis Ćwierczakiewiczowej
Barszcz czerwony. (Pixabay)

Barszcz czerwony z uszkami to tradycja na wigilijnym stole. Przepis nie jest trudny, można wręcz powiedzieć, że barszcz robi się sam. Jeden składnik w tym XIX-wiecznym przepisie Ćwierczakiewiczowej wiele zmienia. Chodzi o czerwone wino, które nadaje potrawie wyrazistości.

Przepis na barszcz. Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 4 buraki
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na parę godzin
  • Włoszczyznę obierz, pokrój na ćwiartki
  • Warzywa zalej 3l wody, dodaj grzyby (razem z wodą po moczeniu), zagotuj
  • Dodaj sól, ziarna pieprzu (nie żałuj), liście laurowe
  • Gotuj 30 min, po tym czasie wyjmij włoszczyznę
  • Buraki umyj, zetrzyj na tarce i zalej przygotowanym bulionem
  • Dodaj zakwas, wino, cukier i czosnek
  • Trzymaj na małym ogniu (tylko, by utrzymywać ciepło) przez ok. 3 godziny
Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
cebulak
6 miesięcy temu
Na pewno spróbuję. W tym roku ugotowałam barszcz wg przepisu Geslerowej. Lepszego nie jadłam . Zachwyceni jego smakiem byli nawet ci co barszcz traktują po macoszemu.
Karolina
6 miesięcy temu
Przecież pisze że 10 dkg grzybów,czytać nie umiemy?
Joko
7 miesięcy temu
Ja robię wywar z buraków, paru warzyw i przypraw. Potem łączę z rosołem, doprawiam i na koniec dodaję domowy zakwas buraczany. Wychodzi pyszny. Ale można też zrobić barszcz z gotowego soku z buraków 100%, dolać go do gorącego rosołu, doprawić i dodać trochę zakwasu z buraków i też wychodzi pyszny.
Joko
7 miesięcy temu
Zawsze gotuję wywar z buraków, paru warzyw i przypraw, na małym ogniu. Potem mieszam z rosołem, doprawiam i na koniec dodaję domowy zakwas z buraków. Wychodzi pycha. Ale można też zrobić barszcz dodając do gorącego rosołu sok z buraków 100%. Doprawić i też jest super.
Mary
7 miesięcy temu
Zastrzegam nie śmiałabym się porównać z panią Ćwierczakiewiczową w kuchni ale 10 kg suszonych grzybów przy czterech burakach i szklance zakwasu buraczanego to raczej wyjdzie Grzybowa niż barszcz ktoś tu może popełnił błąd
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić