o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
MDO
|

Niebo w gębie! To ciasto zachwyci wiele podniebień

10
Podziel się

Pleśniak to kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki, bezą i kruszonką. Choć jego nazwa nie brzmi zbyt dobrze, to w smaku jest wyśmienity. Jak przyrządzić pleśniaka?

Niebo w gębie! To ciasto zachwyci wiele podniebień
Pleśniak (YouTube, Menu Dorotki)
bDTJQNQR

Przepis na pleśniaka nie jest zbyt skomplikowany. Jak czytamy na stronie internetowej kwestiasmaku.com, najpierw trzeba dodać do mąki pokrojone w kosteczkę zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka (można też rozdrabniać palcami, jak na tradycyjne kruche ciast) - zaznaczono w przepisie.
bDTJQNQT

Później dodajemy żółtka (białka trzeba zachować na bezę) i śmietanę. Miksujemy lub siekamy aż składniki połączą się w gładkie i jednolite ciasto. Trzeba podzielić je na 2 części, jedną część nieco większą od drugiej.

Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić większą częścią ciasta. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i też włożyć do lodówki - instruuje autor.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając po łyżce pozostałą 1 szklankę cukru ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec trzeba zmiksować z mąką ziemniaczaną.

bDTJQNQZ

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na spód z ciasta wykładamy dżem porzeczkowy, następnie pianę z białek, a na wierzchu kruszymy starte ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut na złoty kolor. Przed podaniem konieczne jest przestudzenie ciasta.

Pleśniak - składniki

  • 400 g mąki pszennej (ok. 2 i 3/4 szklanki)
  • 200 g masła
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek (średnich, rozmiar M)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDTJQNRu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
JW.
2 tyg. temu
Ciasto na kruszonkę dzielimy na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Wtedy starte ciasto wygląda jak pleśń.
Ela
1 tyg. temu
Stary przepis na święta piekłam zrobił furorę pycha
kucharz
1 tyg. temu
najlepsze z powidlami sliwkowymi
bDTJQNRv
Tomasz
1 tyg. temu
MDO te ciasto nie nazywa sie plesniak tylko rwaniec! Moja babcia je robila, dodawala wisnie, czasem pozeczki ale to bylo najlepsze ciasto!
Kocham
1 tyg. temu
3 szklanki mąki, pół szkl.cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, kostka rozpuszczonego masła, 3 łyżki oleju, cukier waniliowy ugnieść I podzielić na 3 części- jedną rozprowadzić na wysmarowanej masłem blaszce, drugą do lodówki, trzecią wymieszać z łyżką kakao. Na pierwszą część wysmarować dżem - porzeczkowy, truskawkowy, śliwkowy- co kto lubi. Na warstwę z dżemem pokruszyć część kakaową.Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru pudru I dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.Wyłożyć na blaszkę.Część z lodówki zetrzec na tarce jako kruszonkę. Piec około 35- 40 min w 180 stopniach. Zawsze wychodzi, nie ma lepszego. Smacznego 😊
Najnowsze komentarze (10)
KRUSZON
15 godz. temu
Ja ciasto dzielę na 3 części. Najpierw białą na bleche, potem kakaową, potem starte na grubych oczkach antonówki (lub inne ale aromatyczne jablka 5-6szt), potem pianę z białek z cukrem a na wierzch ta 3cia biała część ścieram na dużych oczkach. Jest mega chrupiący po upieczeniu, bo na samym początku jak dzielę ciasto na 3 to tę biała (najmniejsza część) wkładam do zamrażarki na czas robienia kruszona. Dlatego potem jest super chrupiaca kruszona. Polecam.
Vii
15 godz. temu
Pyszne, ja robie tzw esniak jablkowy czyli tarkuje jablka lub podpsmazam w garnku, do tarkowanego u gory ciasta dodaje kakao a do piany dodaje kisiel czerwony zwylke wisniowy lub poziomkowy zamiast maki ziemniaczanej wtedy ciasto wyglada kolorowo i jest dodatkowo pyszne :)
Kocham
1 tyg. temu
3 szklanki mąki, pół szkl.cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, kostka rozpuszczonego masła, 3 łyżki oleju, cukier waniliowy ugnieść I podzielić na 3 części- jedną rozprowadzić na wysmarowanej masłem blaszce, drugą do lodówki, trzecią wymieszać z łyżką kakao. Na pierwszą część wysmarować dżem - porzeczkowy, truskawkowy, śliwkowy- co kto lubi. Na warstwę z dżemem pokruszyć część kakaową.Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru pudru I dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.Wyłożyć na blaszkę.Część z lodówki zetrzec na tarce jako kruszonkę. Piec około 35- 40 min w 180 stopniach. Zawsze wychodzi, nie ma lepszego. Smacznego 😊
Bibi
1 tyg. temu
Czy aby nie za dużo cukru?
Ela
1 tyg. temu
Stary przepis na święta piekłam zrobił furorę pycha
kucharz
1 tyg. temu
najlepsze z powidlami sliwkowymi
Tomasz
1 tyg. temu
MDO te ciasto nie nazywa sie plesniak tylko rwaniec! Moja babcia je robila, dodawala wisnie, czasem pozeczki ale to bylo najlepsze ciasto!
JW.
2 tyg. temu
Ciasto na kruszonkę dzielimy na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Wtedy starte ciasto wygląda jak pleśń.
bDTJQNRn
Minik
2 tyg. temu
Moje podniebienie już jest w pełni zachwycone
Proboszcz
2 tyg. temu
Ja co innego w gębie nazywam niebo.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić