, 
aktualizacja

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja

152

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego powinno składać się ze zdrowych produktów. Wiele osób rozpoczyna dzień od tosta lub kanapki z pszennego pieczywa, co nie jest najlepszym pomysłem. Dowiedz się, dlaczego lepiej unikać jedzenia białego chleba na śniadanie.

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Zrezygnuj z tego pieczywa na śniadanie (Getty Images)

Pszenny chleb ma w sobie dużo mniej błonnika pokarmowego i składników mineralnych, ponieważ zostały one usunięte podczas obróbki ziarna. Najmniej cennych elementów zawiera biały chleb w plastikowym opakowaniu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, lepiej sięgnij po produkt pełnoziarnisty.

W chlebie z supermarketu znajdziemy sporo soli, a jej nadmiar w diecie przyczynia się m.in. do rozwoju osteoporozy, kamicy nerkowej i raka żołądka. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów.

Poza chlebem w śniadaniu często pojawia się szynka i ser, a te produkty również zawierają sól. Taki zestaw prawie w całości uzupełni ilość sodu, której potrzebuje nasz organizm w ciągu dnia. Jeżeli nie chcesz rezygnować z jedzenia na śniadanie, lepiej wybierz produkt z pełnego ziarna i żywność o znikomej zawartości soli.

Pamiętajmy, że regularne spożywanie pszennego chleba funduje nam również dodatkowe kilogramy. W tego typu wyrobach piekarniczych znajdziemy dużą ilość węglowodanów prostych, cukru rafinowanego, soli i konserwantów. Po zjedzeniu białego chleba następuje nagły wzrost stężenia glukozy w organizmie, co powoduje odkładanie się tłuszczu.

Deficyt niezbędnych dla organizmu składników odżywczych w białym chlebie sprawia, że godzinę po śniadaniu znowu czujemy się głodni. Dlatego lepiej wybrać chleb pełnoziarnisty, który pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas.

Osoby wrażliwe na gluten powinny ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z białego pieczywa. Spożywanie pszennego chleba przy nietolerancji glutenu, może wywołać biegunkę, wymioty, wodnisty katar, zmiany skórne, wstrząs anafilaktyczny lub skurcz oskrzeli.

Nadmiar białego pieczywa nawet w diecie osób zdrowych zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i nadciśnienia. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania śniadania.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prosta krzyżówka z wiedzy ogólnej. Jak sobie poradzisz?
Byli przekonani, że 456P/PANSTARRS to planetoida. To znacznie rzadszy obiekt
Wyniki Lotto 04.12.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
W Toruniu utworzył się wielki korek. Wszystko przez tego kierowcę na torach
Tragiczny los dzieci w trakcie wojny. Ukraina apeluje o pomoc
Tragedia na Wyspach Kanaryjskich. Turystka przejechana przez quada podczas opalania
Niemcy wyślą żołnierzy do Ukrainy? Scholz stanowczo odpowiada
Wymusili na Ukraince zmianę stroju. Trudno uwierzyć, co reklamowała
Sąd zdecydował o przyszłości Breivika. Nie zostanie warunkowo zwolniony
Aktywistka Ostatniego Pokolenia w ogniu krytyki. "Wszyscy jesteśmy ludźmi"
Jest decyzja sądu ws. współpracownika "Buddy"
"Będę tutaj do końca". Polak dostarcza samochody na front w Ukrainie
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić