Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja

80
Podziel się:

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego powinno składać się ze zdrowych produktów. Wiele osób rozpoczyna dzień od tosta lub kanapki z pszennego pieczywa, co nie jest najlepszym pomysłem. Dowiedz się, dlaczego lepiej unikać jedzenia białego chleba na śniadanie.

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Zrezygnuj z tego pieczywa na śniadanie (Getty Images)

Pszenny chleb ma w sobie dużo mniej błonnika pokarmowego i składników mineralnych, ponieważ zostały one usunięte podczas obróbki ziarna. Najmniej cennych elementów zawiera biały chleb w plastikowym opakowaniu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, lepiej sięgnij po produkt pełnoziarnisty.

W chlebie z supermarketu znajdziemy sporo soli, a jej nadmiar w diecie przyczynia się m.in. do rozwoju osteoporozy, kamicy nerkowej i raka żołądka. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów.

Poza chlebem w śniadaniu często pojawia się szynka i ser, a te produkty również zawierają sól. Taki zestaw prawie w całości uzupełni ilość sodu, której potrzebuje nasz organizm w ciągu dnia. Jeżeli nie chcesz rezygnować z jedzenia na śniadanie, lepiej wybierz produkt z pełnego ziarna i żywność o znikomej zawartości soli.

Pamiętajmy, że regularne spożywanie pszennego chleba funduje nam również dodatkowe kilogramy. W tego typu wyrobach piekarniczych znajdziemy dużą ilość węglowodanów prostych, cukru rafinowanego, soli i konserwantów. Po zjedzeniu białego chleba następuje nagły wzrost stężenia glukozy w organizmie, co powoduje odkładanie się tłuszczu.

Deficyt niezbędnych dla organizmu składników odżywczych w białym chlebie sprawia, że godzinę po śniadaniu znowu czujemy się głodni. Dlatego lepiej wybrać chleb pełnoziarnisty, który pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas.

Osoby wrażliwe na gluten powinny ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z białego pieczywa. Spożywanie pszennego chleba przy nietolerancji glutenu, może wywołać biegunkę, wymioty, wodnisty katar, zmiany skórne, wstrząs anafilaktyczny lub skurcz oskrzeli.

Nadmiar białego pieczywa nawet w diecie osób zdrowych zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i nadciśnienia. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania śniadania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(80)
edi
2 miesiące temu
lubię szynkę i sery co jeść wzamian
Maja
5 miesięcy temu
Rano nie mam apetytu i nic nie jem,a jeśli chodzi o białe pieczywo to nie lubię tego tostowego, którym zajadają się Anglicy.
Łukasz
5 miesięcy temu
Acha, to na zdjęciu, to białe pieczywo ;-)
Polp
5 miesięcy temu
Był taki minister co polecał na biedę bułkę z masłem i dżemem. Ale potem uciekł (80 lata) do USA
Jajko zdrowe
5 miesięcy temu
Powietrzem i promieniami słonecznymi najlepiej się odżywiać.
Gumiś
5 miesięcy temu
To proponuję wiązkę siana jest bez soli i glutenu Smacznego
Well done
5 miesięcy temu
Przestrzegam przed lekceważeniem informacji z artykułu. Współcześnie uprawiana pszenica jest efektem inżynierii genetycznej z lat 60tych, która miała zapewnić większe plony z hektara, odporność na zarazę etc. Nikt jednak nie badał wpływu tych modyfikacji na ludzki organizm. A są katastrofalne. Warto poczytać o tym w książce William Davisa Dieta bez pszenicy. To lekarz, który kontynuował badania swojego ojca na ten temat. Ja osobiście od kilku lat unikam pszenicy i waga samistnie spadła o 10 kg...
Dolary kupię.
5 miesięcy temu
Ale typowe angielskie śniadanie to jeść można śmiało. Jem i mam się dobrze.
Feliks
5 miesięcy temu
Ciekawe czy zjedzenie kaczki bez chleba jest plusem dla zdrowia
Wala
5 miesięcy temu
ZNAM GOŚCIA CO ŻYWIŁ SIĘ SZCZAWIEM I MIRABELKAMI I JESZCZE ŻYJE TYLKO JEST BARDZO AGRESYWNY
Aniela
5 miesięcy temu
MÓJ DZIADEK SZYNKĘ WĘDZONA DYMEM W WEDZARNI I SERY TO JA DAŁ CODZIENNIE I ZYL TYLKO 98L MIAŁ WSZYSTKIE SWOJE ŻE BY I CZRNE BUJNE WŁOSY
Andrzej
5 miesięcy temu
To co mamy jeść skoro wszystko jest szkodliwe
Violka
5 miesięcy temu
Ciekawe co miał by jeść mój syn chory na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, skoro on może właśnie tylko białe pieczywo nic pełnoziarnistego? Jako dzieci jedliśmy chleb ,bułki , dżem itp i nie było chorych tyle co teraz.
Ja100
5 miesięcy temu
Pytam się autorki tego tekstu. Dlaczego się sprzedaje to białe pieczywo skoro jest niezdrowe? Poza tym dziś jest moda na gluten free .Nie wszyscy są na niego uczuleni. Nikt normalny się nim nie objada. Dzisiaj dużo ludzi kupuje chleb, ale też i dużo go wyrzuca.I zjadają go potem ptaki.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić