aktualizacja 

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd

136

Krajowe truskawki są już dostępne zarówno w sklepach, jak i na straganach. Wielu Polaków decyduje się na zakup tych pysznych owoców. Przed spożyciem chyba każdy opukuje truskawki. Problem w tym, że większość osób robi to źle.

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd
Truskawki (Getty Images, Ana Rocio Garcia Franco)

Truskawki w sklepach można spotkać praktycznie przez cały rok. Najczęściej stykamy się jednak z importowanymi owocami. Za najsmaczniejsze uznawane są natomiast polskie truskawki. Fakty są takie, że potrafią one zachwycać podniebienia nawet wybrednych osób.

Warto wspomnieć, że truskawki to świetne źródło witamin i owoców. Jeżeli pochodzą z własnego ogródka lub jakiegoś sprawdzonego źródła, to do oczyszczenia najczęściej wystarczy zimna woda.

Te, które nabywamy na straganach czy w sklepach, przed spożyciem powinny przejść zdecydowanie dłuższą drogę. Wszystko po to, by pozbyć się chemii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Wyjątkowy region Chorwacji. "Tam nie może brakować atrakcji"

Serwis stronakuchni.pl spostrzega, że woda co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.

Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza wspomniany serwis.

Jak pozbyć się chemii z truskawek?

Roztwory zasadowe i kwasowe pozwalają na to, by pozbyć się szkodliwych bakterii. Metoda postępowania jest bardzo prosta.

Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć - wyjaśnia stronakuchni.pl.

A jak można dowiedzieć się, czy truskawka była pryskana? Jeżeli owoce miały kontakt z chemią, to woda zazwyczaj staje się mętna.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić