Ogórki na zupę ogórkową na zimę? Najprostszy przepis

Przygotowanie ogórków do słoików na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku lata. Dzięki prostym przepisom możemy cieszyć się pyszną zupą ogórkową nawet w najchłodniejsze dni. Zobacz, jak krok po kroku przygotować ogórki w słoikach na zupę.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | ediebloom
Małgorzata Badur

Przetwory na zimę to nie tylko tradycja, ale i praktyczny sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw. Ogórki do słoików na zupę to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie domowych zapasów. Dzięki nim możemy cieszyć się pyszną zupą ogórkową nawet zimą.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jakie ogórki są najlepsze na zupę?

Najlepsze do kiszenia są odmiany takie jak Ogórek Śremski, Octopus czy Julian. Charakteryzują się one twardością, niewielkim gniazdem nasiennym i odpornością na rozmiękanie, co sprawia, że idealnie nadają się do słoików.

Ogórki na zupę ogórkową na zimę. Przepis

Aby przygotować ogórki do słoików, potrzebujesz:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • Pół pęczka kopru z baldachami

Jak zrobić ogórki na zupę ogórkową na zimę? Aby przygotować ogórki do kiszenia, najpierw należy je dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach i oprószamy solą. Po 15-20 minutach przekładamy ogórki do słoików, dodając do każdego kawałek chrzanu, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Słoiki pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a następnie dokręcamy nakrętki i przechowujemy w spiżarni. Tartych ogórków nie trzeba pasteryzować.

Do czego wykorzystać tarte ogórki kiszone?

Starte kiszone ogórki można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów w kuchni. Oczywiście idealnie sprawdzają się jako baza do zupy ogórkowej, nadając jej intensywnego, lekko kwaśnego smaku. Doskonale urozmaicą również sałatki i surówki, np. jarzynową czy ziemniaczaną.

W formie dodatku do sosu tatarskiego lub dipów staną się idealnym uzupełnieniem dań mięsnych czy rybnych. Mogą być też świetnym składnikiem farszu do pierogów, krokietów lub naleśników, zwłaszcza w połączeniu z mięsem czy kapustą. Można je również wykorzystać jako wyrazisty element kanapek i hamburgerów, przełamując smak i wzbogacając całość o kwaśną nutę.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop