Pokazali "dary lasu". Mało kto wie, że można je jeść

11

Mało kto wie, że są jadalne, a znaleźć można je w każdym lesie. Czerwone owoce borówki brusznicy polecają Lasy Państwowe i proponują je w niecodziennym wydaniu. Zdaniem leśników leśne owoce najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu albo... trzymane w kamiennym garnku.

Pokazali "dary lasu". Mało kto wie, że można je jeść
Borówka Brusznica. Mało popularny przysmak z lasu polecany przez leśników (Facebook, Pixabay, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu)

Spacerując po lesie trudno powstrzymać się na widok dojrzałych malin, jeżyn albo borówek. Bezwiednie zrywamy te drobne owoce i zjadamy prosto w krzaczka delektując się ich smakiem.

Okazuje się, że jadalnych "darów lasu" jest o wiele więcej niż może nam się na co dzień wydawać. O jednym z gatunków, który odszedł lata temu do przysłowiowego lamusa postanowiły przypomnieć Lasy Państwowe.

Chodzi o czerwone owoce borówki brusznicy zwanej też pod nazwą "gogodze" . To gatunek owoców jagodowych, które możemy spotkać podczas leśnych spacerów. Jej owoce rosną w gronach na drobnych, wiecznie zielonych krzewinkach.

Owoce o orzeźwiającym, nieco gorzko-kwaskowatym smaku są bardzo trwałe, a to dzięki zawartości kwasu benzoesowego. Znajdziecie je na krzewinkach nawet zimą - czytamy na fanpejdżu Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.

Leśnicy dodają, że w Polsce roślina najczęściej rośnie w borach sosnowych, "Szczególnie lubi dobrze doświetlone polany, obrzeża lasów czy młode nasadzenia drzew - uprawy leśne. Można ją też spotkać na torfowiskach, wrzosowiskach jak i w innych miejscach o kwaśnych glebach" - podkreślają.

Przy okazji zdradzają kilka przepisów na przetwory z wykorzystaniem tych owoców:

Można z niej z dodatkiem gruszek zrobić doskonałe przetwory do mięsa, serów czy po prostu jako dodatek do pieczywa, naleśników, sosów czy jogurtu. Wystarczy sparzyć wrzątkiem borówki, a następnie smażyć z cukrem i gruszkami - zachęcają.

I dodają, że dawniej na wsiach regionu tak przygotowane brusznice trzymano w kamiennym garnku i stopniowo zużywano jako dodatek do pokarmów.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić