Przepis na andruty. Zamiast kupować, przygotuj je samodzielnie

8

W Polsce ze świecą szukać osoby, która nie wie, czym są andruty albo nigdy ich nie spróbowała. Jednak w ostatnich latach ceny dają nam się we znaki na tyle, że rezygnujemy z kupowania ulubionych wafelków. Jest na to sprytne rozwiązanie – przygotowanie samodzielnie.

Przepis na andruty. Zamiast kupować, przygotuj je samodzielnie
Masz ochotę na andruty, ale z powodu coraz wyższych cen wahasz się, czy je kupić? Mamy rozwiązanie! (Getty Images, copyright 2017 Irina Marwan)

Popularnością cieszą się zarówno andruty przekładane słodką masą, jak i podane bez żadnych dodatków. Sprawdzają się w formie przekąski do drugiego śniadania, deseru czy przysmaku oferowanego gościom w trakcie spotkania towarzyskiego.

Przepis na andruty – potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/5 kostki masła
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • jedno jajko
  • pół szklanki cukru

Przepis na andruty – sposób przygotowania

  • W misce umieść mleko, cukier oraz mąkę, wszystkie produkty miksuj, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj jajko i powtórz cały proces.
  • W garnuszku i na małym ogniu rozpuść masło, uważając, aby uniknąć przypalenia. Gdy już całkowicie zmieni konsystencję, dodaj je do przygotowanej wcześniej masy.
  • Wysmaruj formę do pieczenia – kwadratową lub okrągłą – masłem, aby uniknąć przywierania. Pamiętaj, aby nie wylać zbyt dużo ciasta, ponieważ andruty powinny być cienkie.

W zależności od preferencji możesz piec andruty, aż nabiorą złocistobrązowej barwy lub tylko do momentu lekkiego przyrumienienia. Wafelki podajemy zarówno bez żadnych dodatków, jak i z lodami, bitą śmietaną lub polewą o dowolnym smaku.

Zobacz także: Zobacz też: Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić