To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera

8

Pamiętasz PRL? Chcesz powrócić do smaków dzieciństwa? Nie ma nic prostszego niż prosty deser z andrutów - piszinger. Wtedy był to prawdziwy hit! W dodatku na przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu! Mniam!

To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Piszinger to kultowy deser z PRL-u. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Niezwykle aktualny aż po dziś dzień. Jest tylko jedna uwaga - bardzo szybko znika z talerzy. Przygotuj się więc na szykowanie dokładki!

Piszinger. Składniki

  • 300 g cukru
  • 120 g gorzkiego kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 10 andrutów
  • 2 łyżki koniaku

Piszinger. Wykonanie:

  • Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobinę wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj.
  • Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź.
  • Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.
  • Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku – masa gotowa!
  • Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta.
  • Wierzch posyp wiórkami kokosowymi!
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić