Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera

5
Podziel się:

Pamiętasz PRL? Chcesz powrócić do smaków dzieciństwa? Nie ma nic prostszego niż prosty deser z andrutów - piszinger. Wtedy był to prawdziwy hit! W dodatku na przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu! Mniam!

To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Piszinger to kultowy deser z PRL-u. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Niezwykle aktualny aż po dziś dzień. Jest tylko jedna uwaga - bardzo szybko znika z talerzy. Przygotuj się więc na szykowanie dokładki!

Piszinger. Składniki

  • 300 g cukru
  • 120 g gorzkiego kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 kostki masła
  • 5 żółtek
  • 10 andrutów
  • 2 łyżki koniaku

Piszinger. Wykonanie:

  • Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobinę wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj.
  • Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź.
  • Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.
  • Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku – masa gotowa!
  • Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta.
  • Wierzch posyp wiórkami kokosowymi!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Jola
3 miesiące temu
Wafelki sprzed 50 lat , z mojego dzieciństwa to jedna warstwa posmarowana masłem , kolejna dżemem i to była pycha !!! Prosty przepis jak drut nawet dziecko mogło na szybko tak sobie wafelki przygotować !!!
starzyk
3 miesiące temu
Wiem, ze mozecie usunac wpis, ale!... Ponoc koniec obecnej wojny ma byc w maju.... ktorego dnia, gdzie i na czym zatknieto radzieckie flagi? a ptem nastapily okrutne dni zwyciestwa. Moze czas na opamietanie? Nikt i nic nie zwania czlowieka z logicznego myslenia... Oby nie bylo powtorki z historii...
Kami
3 miesiące temu
Co za bzdury! Hit peerelu? A składniki jakby Geslerowna Baltonę obroniła. Uczta się ludziska, to prostsze niż kupno gotowych andrutów pełnych cukru dla ukrycia związków chemii wiążącej składniki. Wystarczy kupić wafle za 3 Zeta i puszkę kajmaku 7 Zeta . Rozmieszać kajmak widelcem, by był płynniejszy. Rozsmarować na grubszych kratkach wafla, a nakrywać do zlepienia płytszymi kraterami. Jedna puszka starcza na jeden zestaw wafli ( chyba 5 szt.) Metoda wykonania. Smarować kajmak po waflu tak jak ser po naleśniku, by obrzeża pozostały czyste ( chodzi o to, że po dociskaniu będzie się rozprowadzał kajmak, więc lepiej by nie uciekało to co pyszne) Porada dla amatorów słodkości. Aby jeszcze bardziej zbliżyć się do nieba bram przy chrupaniu tej słodkości , warto dodać do jednej warstwy lub mieszać naprzemiennie dżem z czarnej pożeczki, tak, by kontrast kwasowości i mlecznej słodyczy oszukiwał nasze kubki smakowe, że jeszcze jednego i jeszcze jednego. Na jeden taki zestaw wychodzi około 12 klasycznych prostokątnych klocuszków, oraz tzw. niedoróbki po części umorusane słodkością. Andruty z kajmakiem przez fakt, że to zagęszczone mleko najlepiej podawać do kawy. Jedno espresso i jeden andrucik i gwarantuje, że podwieczorek o niebo lepszy. Pozdrawiam wszystkich plotkarzy portali społecznościowych.
brzoza
3 miesiące temu
Prawdziwy hit to jest dojscie do prawdy Jarosława Kaczynskiego
AZT
3 miesiące temu
Pamiętaj, że masło i cukier mają bardzo wysoka temperaturę topienia się i gdy zbyt wcześnie dodasz jajka to będzie jajecznica na masełku tyle, że słodka i kakaowa. Tort kaloryczny jak cholera. Zamiast tyle masła i żółtek można pokombinować z mlekiem w proszku.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić