Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Naleśniki to zawsze dobry, sprawdzony pomysł na obiad czy deser. Nie zawsze jednak wychodzą one tak pyszne, jak byśmy tego chcieli. Jest pewien trik, który sprawi, że naleśniki będą puszyste i delikatne jak nigdy. Spróbujcie sami.
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty, wystarczy zmiksować ze sobą kilka produktów i usmażyć placki na patelni. Warto jednak dodać do nich jeden "magiczny" składnik, z którym nasze naleśniki będą wyjątkowo miękkie i puszyste. Cała tajemnica tkwi w... śmietance kremówce! Jej dodatek sprawi, że już nigdy nie będziecie przygotowywać naleśników inaczej.
Czytaj także: Walentynki tuż-tuż. Przepis na szwedzkie ciasto miłości
Przepis na puszyste naleśniki. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Przepis na puszyste naleśniki. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj cukier i sól, wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj jajka i mleko, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
- Gdy składniki się połączą, dodaj wodę gazowaną, a na końcu śmietankę.
- Wymieszaj wszystko na gładką masę. Odstaw na około pół godziny.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
- Naleśniki smaż, aż zrobią się rumiane, około 40-60 sekund z każdej strony.
Puszyste naleśniki gotowe. Podawaj je z ulubionym nadzieniem, np. konfiturą, dżemem lub twarożkiem. Smacznego!