Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|
aktualizacja

Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik

17
Podziel się:

Naleśniki to zawsze dobry, sprawdzony pomysł na obiad czy deser. Nie zawsze jednak wychodzą one tak pyszne, jak byśmy tego chcieli. Jest pewien trik, który sprawi, że naleśniki będą puszyste i delikatne jak nigdy. Spróbujcie sami.

Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Przepis na puszyste naleśniki (Getty Images, Anntua)

Przepis na naleśniki jest bardzo prosty, wystarczy zmiksować ze sobą kilka produktów i usmażyć placki na patelni. Warto jednak dodać do nich jeden "magiczny" składnik, z którym nasze naleśniki będą wyjątkowo miękkie i puszyste. Cała tajemnica tkwi w... śmietance kremówce! Jej dodatek sprawi, że już nigdy nie będziecie przygotowywać naleśników inaczej.

Przepis na puszyste naleśniki. Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Przepis na puszyste naleśniki. Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski.
  • Dodaj cukier i sól, wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • Dodaj jajka i mleko, wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  • Gdy składniki się połączą, dodaj wodę gazowaną, a na końcu śmietankę.
  • Wymieszaj wszystko na gładką masę. Odstaw na około pół godziny.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
  • Naleśniki smaż, aż zrobią się rumiane, około 40-60 sekund z każdej strony.

Puszyste naleśniki gotowe. Podawaj je z ulubionym nadzieniem, np. konfiturą, dżemem lub twarożkiem. Smacznego!

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
babcia Ania
8 miesięcy temu
Właśnie usmażyłam, zamiast śmietany dałam jogurt śmietankowy, proporcje zachowałam, no prawie, dorzucilam jeszcze 2 łyżki mąki, trochę startych jabłek i cukier waniliowy. Cudnie się smażą i smakują. Jakby omlet, mięciutkie. Smażyć tylko na nieprzywietającej patelni, do zbrązowienia.
Nemeczek
8 miesięcy temu
Przy trzech jajkach na szklankę mąki to już nawet proszek do pieczenia nie polepszy efektu
Okka
8 miesięcy temu
Nienawidze potraw przygotowywanych na raty. Mam ochote, robie i jem. Po godzinie robienia odechciewa mi sie i robic i jesc. A jak jeszcze jakies przerwy, odstawiania... odstawie coś,w miedzyczasie z glodu skubne cos innego i zapomne ze cos odstawilam i znajde to potem za trzy dni... nie dla mnie takie gotowanie.
emeryt
8 miesięcy temu
No to narobiliście mi szmaka na naleśniki. Jak mi rząd zrewaloryzuje emeryturę to se zrobię.
Ela,a
8 miesięcy temu
Dwie szklanki mąki, szklanka mleka, szklanka wody,dwa jajka, dwie /trzy łyżki jogurtu, szczypta soli . Nie daje się cukru do ciasta bo robi się ciężkie.
Tajne/poufne
8 miesięcy temu
Mi babcia zdradziła że naleśniki powinne mieć rozmiar 21,3cm. Kazdy innego rozmiaru to beee- nie powinno się jeść!
Tajne składni...
8 miesięcy temu
Kupiłem gotowe w Biedrze Tam było Emulgator, E324,soda, proszek dopieczenia, glutominian, E400,E411i jakieś nadzienie
Zatroskany
8 miesięcy temu
Jak można smażyć naleśniki na oleju? Smaczne są tylko na maśle
miro
8 miesięcy temu
a może im chodziło o andruty a nie naleśniki
Zofia
8 miesięcy temu
Maślanka zamiast Śmietany
tajemnica ryk...
8 miesięcy temu
Bardzo stary "sekretny" składnik. Nawet dla przysłowiowej babci był już tajemnicą jej babci, a i ta wiedziała to od swojej.
Alan
8 miesięcy temu
Szklanka wody i szklanka mleka. To ilu procentowe to mleko musi być?
Sawa
8 miesięcy temu
Tak sobie myśle,że taka ilość płynów na jedną szklankę mąki, to chyba przesada! Naleśnik powstaje z ciasta ,a nie z płynu! Głupi ten przepis, nawet nie wypróbuję.
Niekucharz
8 miesięcy temu
Śmietana oczywiście.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić