aktualizacja 

Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu

3

Churros to bardzo prosty deser, który znany jest przede wszystkim jako wakacyjny street food. Wykonanie jego w domu jest prostsze, niż mogło ci się wydawać!

Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Gotowe churros posypuje się cukrem pudrem lub polewa czekoladą. (Getty Images)

Churros to inaczej hiszpańskie pączki, choć pączków nie przypominają. To smażone na głębokim oleju ciastka, które podaje się z cukrem pudrem i cynamonem lub czekoladą. Najczęściej deser ten stanowi dodatek do mocnej, czarnej kawy.

Przepis na churros. Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do podania lub polewa czekoladowa
  • olej do smażenia

Przepis na churros. Sposób wykonania:

  • Wodę, masło, cukier i sól wrzuć do garnuszka i zagotuj aż masło się rozpuści
  • Dodaj mąkę i mieszaj gotując wciąż na małym ogniu
  • Wyłącz gaz i zacznij miksować masę w tym czasie dodaj jajko, gdy masa się połączy, dodaj drugie wciąż miksując
  • W garnku rozgrzej ok. pół litra oleju
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką ok 1cm
  • Wyciskaj churros z rękawa do gorącego oleju
  • Smaż churros do tej pory, aż nabiorą złotego koloru, wyjmij je z oleju i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekł z nich tłuszcz
  • Czynność powtarzaj do tej pory, aż skończy się ciasto

Gotowe churros najlepiej smakują na ciepło!

Zobacz także: Churros – słodka przekąska z Hiszpanii
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić