o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu

3
Podziel się

Churros to bardzo prosty deser, który znany jest przede wszystkim jako wakacyjny street food. Wykonanie jego w domu jest prostsze, niż mogło ci się wydawać!

Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Gotowe churros posypuje się cukrem pudrem lub polewa czekoladą. (Getty Images)
bDKrevIl

Churros to inaczej hiszpańskie pączki, choć pączków nie przypominają. To smażone na głębokim oleju ciastka, które podaje się z cukrem pudrem i cynamonem lub czekoladą. Najczęściej deser ten stanowi dodatek do mocnej, czarnej kawy.

Przepis na churros. Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do podania lub polewa czekoladowa
  • olej do smażenia
bDKrevIn

Przepis na churros. Sposób wykonania:

  • Wodę, masło, cukier i sól wrzuć do garnuszka i zagotuj aż masło się rozpuści
  • Dodaj mąkę i mieszaj gotując wciąż na małym ogniu
  • Wyłącz gaz i zacznij miksować masę w tym czasie dodaj jajko, gdy masa się połączy, dodaj drugie wciąż miksując
  • W garnku rozgrzej ok. pół litra oleju
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką ok 1cm
  • Wyciskaj churros z rękawa do gorącego oleju
  • Smaż churros do tej pory, aż nabiorą złotego koloru, wyjmij je z oleju i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekł z nich tłuszcz
  • Czynność powtarzaj do tej pory, aż skończy się ciasto

Gotowe churros najlepiej smakują na ciepło!

bDKrevIt
Zobacz także: Churros – słodka przekąska z Hiszpanii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDKrevIu
bDKrevIO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
qwerty
4 miesiące temu
wykonanie jego w domu... polska język, trudna język...
Xyz
4 miesiące temu
Ja nie mogę nigdy wycisnąć tego ciasta przez rękaw. Zawsze pod naporem ciasta spada mi ta końcówka z rękawa.
ania
4 miesiące temu
Lżejsze i smaczniejsze są upieczone w piekarniku i polane lukrem.
bDKrevIP
Najnowsze komentarze (3)
ania
4 miesiące temu
Lżejsze i smaczniejsze są upieczone w piekarniku i polane lukrem.
Xyz
4 miesiące temu
Ja nie mogę nigdy wycisnąć tego ciasta przez rękaw. Zawsze pod naporem ciasta spada mi ta końcówka z rękawa.
qwerty
4 miesiące temu
wykonanie jego w domu... polska język, trudna język...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić