Przepis na ciasto z warzywem. Pyszny i zdrowy deser sezonowy

Wbrew pozorom jedzenie słodyczy nie zawsze musi być równoznaczne z dostarczaniem organizmowi pustych kalorii. A co, jeśli uda się połączyć zdrowe warzywo z rozpływającą się w ustach kruszonką? Przekonacie się, jeśli przygotujecie ciasto rabarbarowe.

Ciasto rabarbarowe jest nie tylko pyszne i słodkie, lecz zawiera mnóstwo witamin Ciasto rabarbarowe jest nie tylko pyszne i słodkie, lecz zawiera mnóstwo witamin
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rabarbar to jedno z najzdrowszych warzyw, a do tego właśnie trwa na nie sezon, więc nie musimy się martwić o dostępność. Posiada właściwości przeciwzapalne i stanowi prawdziwą bombę witaminową – znajdziemy w nim C, B6, A, E, K. A to tylko niektóre z zawartych w tej roślinie składników odżywczych, które pozytywnie działają na nasz organizm.

Przepis na ciasto rabarbarowe – potrzebne składniki

  • pół kilo świeżego rabarbaru
  • szklanka białego cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • pół szklanki masła
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trzy jajka


  • szczypta soli

Przepis na ciasto rabarbarowe – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj rabarbar, jednocześnie pozbawiając liści oraz łodyżek. Tak przygotowane warzywo należy posiekać na drobne kawałki.
  • Umieścić w naczyniu wszystkie sypkie składniki – z wyjątkiem cukru waniliowego i białego – oraz dokładnie je wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu zetrzyj cukier waniliowy i biały z jajkami. Następnie miksuj lub blenduj je do momentu uzyskania puszystej masy.
  • Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej olej. Wlewaj go powoli i ostrożnie, jednocześnie cały czas mieszając zawartość naczynia.
  • Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia, a sam papier nasmaruj masłem, aby uniknąć przywierania.
  • Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, dodaj posiekany wcześniej rabarbar i zamieszaj całość.


  • Równomiernie rozlej masę po tortownicy.
  • Wstaw tortownicę do już rozgrzanego piekarnika. Po około 40-45 minutach ciasto powinno być gotowe.

Po wyjęciu odstaw ciasto na co najmniej dwie godziny, a najlepiej jedną noc. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posypać wierzch kruszonką czy cukrem pudrem.

Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową