aktualizacja 

Przepis na ciasto z warzywem. Pyszny i zdrowy deser sezonowy

4

Wbrew pozorom jedzenie słodyczy nie zawsze musi być równoznaczne z dostarczaniem organizmowi pustych kalorii. A co, jeśli uda się połączyć zdrowe warzywo z rozpływającą się w ustach kruszonką? Przekonacie się, jeśli przygotujecie ciasto rabarbarowe.

Przepis na ciasto z warzywem. Pyszny i zdrowy deser sezonowy
Ciasto rabarbarowe jest nie tylko pyszne i słodkie, lecz zawiera mnóstwo witamin (Getty Images)

Rabarbar to jedno z najzdrowszych warzyw, a do tego właśnie trwa na nie sezon, więc nie musimy się martwić o dostępność. Posiada właściwości przeciwzapalne i stanowi prawdziwą bombę witaminową – znajdziemy w nim C, B6, A, E, K. A to tylko niektóre z zawartych w tej roślinie składników odżywczych, które pozytywnie działają na nasz organizm.

Przepis na ciasto rabarbarowe – potrzebne składniki

  • pół kilo świeżego rabarbaru
  • szklanka białego cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • pół szklanki masła
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • trzy jajka


  • szczypta soli

Przepis na ciasto rabarbarowe – sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj rabarbar, jednocześnie pozbawiając liści oraz łodyżek. Tak przygotowane warzywo należy posiekać na drobne kawałki.
  • Umieścić w naczyniu wszystkie sypkie składniki – z wyjątkiem cukru waniliowego i białego – oraz dokładnie je wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu zetrzyj cukier waniliowy i biały z jajkami. Następnie miksuj lub blenduj je do momentu uzyskania puszystej masy.
  • Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej olej. Wlewaj go powoli i ostrożnie, jednocześnie cały czas mieszając zawartość naczynia.
  • Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj tortownicę: wyłóż ją papierem do pieczenia, a sam papier nasmaruj masłem, aby uniknąć przywierania.
  • Połącz zawartość obu naczyń i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, dodaj posiekany wcześniej rabarbar i zamieszaj całość.


  • Równomiernie rozlej masę po tortownicy.
  • Wstaw tortownicę do już rozgrzanego piekarnika. Po około 40-45 minutach ciasto powinno być gotowe.

Po wyjęciu odstaw ciasto na co najmniej dwie godziny, a najlepiej jedną noc. Możesz podawać je bez żadnych dodatków lub posypać wierzch kruszonką czy cukrem pudrem.

Zobacz także: Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić