Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika

1

Ciasto Lion jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie lubią piec. Można je zrobić dzień wcześniej, włożyć do lodówki i następnego dnia zjeść na zimno - wtedy smakuje najlepiej. Miłośnicy popularnego batonika będą zachwyceni!

Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika
Przepis na coś słodkiego. Ciasto Lion to większa wersja batonika (YouTube)

Ciasto Lion jest nietrudne i szybkie w wykonaniu. W dodatku smakuje jak prawdziwy batonik, który skradł serca (i podniebienia) ludzi na całym świecie. Gwarantowane jednak, że w jednym kawałku ma znacznie mniej kalorii. Same zalety, prawda?

Ciasto Lion. Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
  • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Ciasto Lion. Wykonanie:

  • Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka.
  • Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować z cukrem.
  • Następnie wlewać rozmieszane w mleku budynie cały czas mieszając energicznie rózgą.
  • Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Formę o wymiarach ok. 20 x 35 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
  • Otrzymaną masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
  • Drugą część masy budyniowej zmiksować z masłem orzechowym i wyłożyć na wierzchu ciasta.
  • Posypać posiekanymi orzechami lub posiekanymi batonikami.
  • Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę mleczną z dodatkiem oleju i polać po cieście.
  • Wstawić do lodówki, ale przed podaniem najlepiej ocieplić w temp. pokojowej.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić