Przepis na czarno-białe naleśniki. Trudno uwierzyć, że to tak proste

5

Mogłoby się wydawać, że na czarno-białe naleśniki natkniemy się tylko w eleganckiej restauracji. Nic bardziej mylnego! To wcale nie jest skomplikowany deser. Mamy dla Was bardzo prosty przepis.

Przepis na czarno-białe naleśniki. Trudno uwierzyć, że to tak proste
Czarno-białe naleśniki nie tylko wyglądają interesująco, ale także wyśmienicie smakują (Getty Images)

Czarno-białe naleśniki mogą być podawane o każdej porze dnia, np. na śniadanie czy jako wyszukany deser. Wszystko zależy od sposobu ich podania, dodatków oraz innych szczegółów. Niezależnie od tego, co preferujemy, samo ciasto pozostanie równie cienkie i pyszne.

Czarno-białe naleśniki. Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki tortowej,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki kakao,
  • półtorej szklanki mleka,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,


  • osobom, które nie posiadają patelni teflonowej, przydadzą się dwie łyżki oleju.

Czarno-białe naleśniki. Sposób przygotowania

  • W misce umieść wszystkie składniki, poza kakao, całość zmiksuj lub zblenduj, aby uzyskać idealnie gładką masę.
  • Gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę mleka.
  • Połowę gotowego ciasta przelej do drugiego naczynia, dodając kakao i miksując.
  • Rozgrzej patelnię. Jeśli nie ma teflonowej powłoki, pamiętaj o oleju. Wylej na nią odrobinę brązowego ciasta, by utworzyło ono wybrane przez ciebie kształty. Gdy lekko się podsmaży, wylej wariant bez kakao.

Ze względu na zawartość kakao, tego typu naleśniki należy podawać w wersji "na słodko". Możesz dodać bitą śmietanę, lody, polewę o smaku czekolady lub karmelu. W skromniejszej wersji możesz podać naleśniki z twarogiem i dżemem owocowym.

Zobacz także: Zobacz także: Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić