aktualizacja 

Przepis na elastyczne naleśniki. Jeden trik, który zmienia wszystko

71

Skąd się bierze powodzenie elastycznych naleśników? Kluczem do zrozumienia fenomenu jest ich spróbowanie – mają miększą i bardziej "rozciągliwą" konsystencję niż te przygotowane według tradycyjnej receptury. Wystarczy, że dodasz jeden produkt.

Przepis na elastyczne naleśniki. Jeden trik, który zmienia wszystko
Przepis na elastyczne naleśniki. Dodaj ten składnik, a zmienisz ich konsystencję (Getty Images)

Elastyczne naleśniki są dziecinnie proste w przygotowaniu. Większość składników niezbędnych do produkcji ciasta pochodzi z oryginalnego przepisu. Wystarczy tylko wybrać ich inne warianty, a następnie dodać "specjalny" składnik, czyli... wodę gazowaną.

Przepis na elastyczne naleśniki – potrzebne składniki

  • szklanka mleka
  • dwie szklanki wody gazowanej
  • 2-3 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia – jeśli nie dysponujemy patelnią teflonową
  • łyżka białego cukru
  • łyżka soli


  • dowolny farsz do naleśników, np.: dżem owocowy, ser biały, szynka i mozarella, pokrojone świeże owoce itd.

Przepis na elastyczne naleśniki – sposób przygotowania

  • W misce umieść wszystkie sypkie składniki. Zacznij od dwóch szklanek mąki, a jeżeli na późniejszym etapie ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj trzecią.
  • Do sypkich składników dodaj płynne – z wyjątkiem oleju, który posłuży do smażenia. Następnie zmiksuj je przy użyciu blendera lub miksera.
  • Miksuj ciasto do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.


  • Teraz czas na "odpoczynek" ciasta. Powód? Często popełniamy błąd i przystępujemy do robienia naleśników natychmiast po zmiksowaniu, co ma opłakane skutki. Tymczasem właśnie dzięki odstawieniu na około 10 minut stanie się idealne do smażenia i smaczniejsze.
  • Rozgrzej patelnię i przy pomocy chochli równomiernie rozprowadź po niej ciasto. Pamiętaj o przekładaniu naleśnika tak, aby obie strony równomiernie się zarumieniły.

Teraz możesz pomyśleć o farszu. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodatków w jednym placku, ponieważ w takim wypadku mogą one wypływać lub całkowicie przyćmić smak samych naleśników.

Zobacz także: Zobacz też: Nietypowe naleśniki. Banalne sposoby na smakowite danie
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić