Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|
aktualizacja

Przepis na elastyczne naleśniki. Jeden trik, który zmienia wszystko

55
Podziel się:

Skąd się bierze powodzenie elastycznych naleśników? Kluczem do zrozumienia fenomenu jest ich spróbowanie – mają miększą i bardziej "rozciągliwą" konsystencję niż te przygotowane według tradycyjnej receptury. Wystarczy, że dodasz jeden produkt.

Przepis na elastyczne naleśniki. Jeden trik, który zmienia wszystko
Przepis na elastyczne naleśniki. Dodaj ten składnik, a zmienisz ich konsystencję (Getty Images)

Elastyczne naleśniki są dziecinnie proste w przygotowaniu. Większość składników niezbędnych do produkcji ciasta pochodzi z oryginalnego przepisu. Wystarczy tylko wybrać ich inne warianty, a następnie dodać "specjalny" składnik, czyli... wodę gazowaną.

Przepis na elastyczne naleśniki – potrzebne składniki

  • szklanka mleka
  • dwie szklanki wody gazowanej
  • 2-3 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia – jeśli nie dysponujemy patelnią teflonową
  • łyżka białego cukru
  • łyżka soli


  • dowolny farsz do naleśników, np.: dżem owocowy, ser biały, szynka i mozarella, pokrojone świeże owoce itd.

Przepis na elastyczne naleśniki – sposób przygotowania

  • W misce umieść wszystkie sypkie składniki. Zacznij od dwóch szklanek mąki, a jeżeli na późniejszym etapie ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj trzecią.
  • Do sypkich składników dodaj płynne – z wyjątkiem oleju, który posłuży do smażenia. Następnie zmiksuj je przy użyciu blendera lub miksera.
  • Miksuj ciasto do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.


  • Teraz czas na "odpoczynek" ciasta. Powód? Często popełniamy błąd i przystępujemy do robienia naleśników natychmiast po zmiksowaniu, co ma opłakane skutki. Tymczasem właśnie dzięki odstawieniu na około 10 minut stanie się idealne do smażenia i smaczniejsze.
  • Rozgrzej patelnię i przy pomocy chochli równomiernie rozprowadź po niej ciasto. Pamiętaj o przekładaniu naleśnika tak, aby obie strony równomiernie się zarumieniły.

Teraz możesz pomyśleć o farszu. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodatków w jednym placku, ponieważ w takim wypadku mogą one wypływać lub całkowicie przyćmić smak samych naleśników.

Zobacz także: Zobacz też: Nietypowe naleśniki. Banalne sposoby na smakowite danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(55)
Marzena
6 dni temu
A jajko?
Nemeczek
6 dni temu
I który to niby tajemny składnik powoduje, że są ciągnące?
Stas
1 tyg. temu
ale chłam sobie niech robią naleśniki
...
1 tyg. temu
do masy naleśnikowej dodaję ze 2 jajka na maksymalnie szklankę mąki. Szczyptę soli, mleko pół na poł z wodą. Konsystencja dość gęstej śmietany, tak, żeby się ładnie na patelnię ciasto nalewało. Uczono mnie smażyć naleśniki na skórce od słoniny, ale skąd niby dziś ta słonina? Dla ułatwienia pracy, olej do smażenia (około 1 łyżki) dodaję od razu do ciasta i natłuszczam tylko "pierwszą patelnię".
Farmaceutka
1 tyg. temu
Rodacy jak zawsze daliście popalić. Popłakałam się ze śmiechu. P.S. Do pezepusu proponuję jeszcze łyżkę saletry, względnie oleju rycynowego i ....smacznego autorze.
Wanda
1 tyg. temu
Tak to jest jak ktoś nigdy sam nie smażył naleśników, a podaje super przepisy na naleśniki. Specjalisto wysokiej klasy po jednym byś dostał takiej sraczki ze przez tydzień nie mógł nic napisać.
Toż to szok
1 tyg. temu
jak można takie naleśniki zachwalać i kto to robi, chyba tylko na wsi bo oszczędzają na mleku i dodają wody, a zamiast słoninki to oleju dodają i podobno najlepsze są na kokosowym bo nie idzie w sklepach.
........
1 tyg. temu
Straszny przepis. To jakas kpina!
Mops
1 tyg. temu
Woda i mąka a gdzie mleko????
gość
1 tyg. temu
Łyżka soli do szklanek mąki to zabójstwo dla organizmu.Nic nowego pseudo kucharzu nie wymyśliłeś,ale z twojego przepisu takich naleśników bym nie ruszyła.Trzeba mieć zielono w głowie.
Ina
1 tyg. temu
Z ta lyzka soli to chyba pojechales,hihi
ognik
1 tyg. temu
takie teksty, to zbrodnia popełniana na tych, co dopiero uczą się kucharzyć. Powinien na to być paragraf.
Guc
1 tyg. temu
Specjalisci z Wirtualnej znają się na "fszystkim".
Nika
1 tyg. temu
przepis na naleśniki bez jajek? a to rzeczywiście nowość!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić