Przepis na jagodzianki według Ewy Wachowicz. Palce lizać!
Jagodzianka może być idealną przekąską do kawy, ale sprawdzi się też na drugie śniadanie czy podwieczorek. Drożdżówki możemy kupić w sklepach, jednak najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie w domu. Poniżej publikujemy przepis na jagodzianki wg Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Instagram | @ewawachowicz
Ewa Wachowicz to znana polska producentka, dziennikarka i prezenterka telewizyjna, która specjalizuje się przede wszystkim w gotowaniu. Poniżej publikujemy jej niezawodny przepis na przepyszne jagodzianki z kruszonką.
Przepis na jagodzianki wg Ewy Wachowicz. Potrzebne składniki
- 550 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
- jagody lub borówki mrożone
- 1/2 szklanki soku z jagód/borówek (woda po rozmrożeniu)
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Przepis na jagodzianki wg Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Wlej mleko do garnka
- Dodaj masło i cukier
- Podgrzej
- Przesiej mąkę do miski, zrób dołeczek i pokrusz drożdże
- Wlej 3-4 łyżki ciepłego mleka
- Wymieszaj, przykryj i odstaw
- Do drugiej miski wsyp mąkę krupczatkę
- Dodaj cukier puder i masło
- Wymieszaj, by powstała kruszonka
- Przykryj i wstaw do lodówki
- Wlej większą część wody z jagód/borówek do garnka, dodaj łyżkę cukru pudru i zagotuj
- W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną
- Wymieszaj i wlej do soku w rondelku
- Gdy powstanie kisiel wrzuć borówki i wymieszaj
- Do mąki z zaczynem wbij jajka
- Uperfumuj cukrem waniliowym
- Wlej resztę mleka z masłem i cukrem
- Wymieszaj, a następnie wyrób dłońmi ciasto
- Przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę
Czytaj także: Niezawodny przepis na biszkopt. Tylko 3 składniki
Zobacz także: Łatwy i szybki przepis na szarlotkę. Uda się każdemu
Źródło artykułu: o2pl