Przepis na kultowy przysmak PRL-u. Wielu Polaków dobrze pamięta te cukierki

5

Irysy to dla wielu osób jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Te kultowe cukierki można z łatwością przygotować w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników i kilkanaście minut wolnego czasu. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na kultowy przysmak PRL-u. Wielu Polaków dobrze pamięta te cukierki
Cukierki tofi. (Getty Images)

Irysy to wyjątkowy przysmak z PRL-u i wiele osób na pewno doskonale pamięta te cukierki. Irysy nadal można dostać w niektórych sklepach i to w kilku smakach m.in. śmietankowym, kakaowym, czy sezamowym. Warto jednak spróbować odtworzyć je w domu i cieszyć się tym niezapomnianym smakiem dzieciństwa.

Domowe Irysy. Potrzebne składniki:

  • 250 g krówek
  • cukier puder
  • mak
  • 15 ml mleka

Domowe Irysy. Sposób wykonania:

  • prostokątną formę do ciasta wysmaruj masłem
  • rozpakuj krówki i umieść je w rondelku
  • dolej mleko i podgrzewaj na niewielkim ogniu
  • krówki powinny się roztopić
  • do masy dodaj mak
  • następnie stopniowo dodawaj cukier puder i wszystko cały czas mieszaj
  • masa powinna być gęsta i ciągnąca się
  • masę przełóż do formy i odstaw do wystudzenia
  • kiedy masa zastygnie pokrój ją nożem na mniejsze cukierki
  • do wykonania Irysów można także użyć specjalnej foremki do cukierków/pralinek, aby nie musieć ich kroić po wystudzeniu


Gotowe. Smacznego! Cukierki można wzbogacić innymi składnikami. Warto poeksperymentować w kuchni i dodać do nich kakao, aromat waniliowy lub posiekane orzechy. Doskonale sprawdzi się także sezam.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić