Powidła śliwkowe wg. Kuronia. Kucharz pomija jedną, żmudną czynność

11

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, warto więc zachować ich wspaniały smak na zimę. W jaki sposób? Oczywiście przyrządzając pyszne powidła. Doskonały przepis na ten owocowy przetwór zaproponował Jakub Kuroń. Znany kucharz podczas przygotowania powideł pomija jedną czynność, dzięki czemu wychodzą one jeszcze smaczniejsze i wymagają mniej pracy.

Powidła śliwkowe wg. Kuronia. Kucharz pomija jedną, żmudną czynność
Przepis na powidła śliwkowe wg Jakuba Kuronia (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron, Getty Images, Instagram)

Powidła śliwkowe kojarzą się zwykle ze żmudnym procesem ich przygotowania, wiążącym się z długim gotowaniem śliwek i koniecznością ciągłego mieszania. Znany szef kuchni Jakub Kuroń opracował jednak zupełnie inną metodę, która nie wymaga wielogodzinnego stania przy kuchence. Owoce wystarczy... włożyć do piekarnika, a powidła praktycznie zrobią się same, bez mieszania!

Przepis na powidła śliwkowe wg. Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 220 g cukru (jeśli śliwki są mocno dojrzałe, cukier można pominąć, ponieważ owoce same w sobie będą wystarczająco słodkie)
  • 2 płaskie łyżki cynamonu

Przepis na powidła śliwkowe wg. Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
  • Śliwki umyj, usuń pestki i ogonki
  • Owoce w całości umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszaj
  • Naczynie ze śliwkami włóż do piekarnika i piecz przez około 3,5 godziny. W czasie pieczenia nie mieszaj śliwek!
  • Wrzące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Studź ustawione do góry dnem

Powidła można dodatkowo zapasteryzować, by miały dłuższy czas przydatności do spożycia. W tym celu słoiki z lekko przestudzonymi powidłami włóż do dużego garnka z letnią wodą. Pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody. Tak przygotowane powidła przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli są dobrze zrobione, mogą postać nawet kilka lat.

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić