oprac. Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na kurczaka tikka masala. Pomysł na smaczny obiad

6

Jedni twierdzą, że oryginalna receptura na kurczaka tikka masala miała powstać w Delhi w 1947 roku. Według innych źródeł przepis pochodzi z Indii Brytyjskich.

Przepis na kurczaka tikka masala. Pomysł na smaczny obiad
Kurczak tikka masala to brytyjskie danie zainspirowane kuchnią indyjską. (YouTube, Swaad Anusaar)

Kurczak tikka masala zyskał popularność na całym świecie. Danie przypomina w smaku inne indyjskie potrawy, takie jak np. murgh makhani. Przygotowanie kurczaka tikka masala nie jest takie trudne. Należy jednak zaopatrzyć się w typowe indyjskie przyprawy. Efekt będzie piorunujący, a przepis z pewnością zagości w waszych domach na dłużej.

Kurczak tikka masala. Potrzebne składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka

Marynata:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala

Sos:

  • 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego

Kurczak tikka masala. Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokój w kostkę około 2 cm
  • Posyp solą, pieprzem i włóż do miski ze wszystkimi składnikami marynaty
  • Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut
  • Kurczaka wyjmij z marynaty i papierowymi ręcznikami usuń jej nadmiar
  • Mięso obsmaż na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu
  • W garnku roztop masło razem z czosnkiem
  • Podsmaż na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez minutę
  • Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz
  • Wszystko zagotuj
  • Przykryj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10 minut (mieszaj od czasu do czasu)
  • Dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut

I gotowe. Kurczaka tikka masala podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na koniec danie możesz posypać kolendrą - dzięki temu obiad będzie miał niepowtarzalny smak.

Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić