Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na pasztet z selera. Wegańska alternatywa

10
Podziel się:

Diety wegańska i wegetariańska cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Co więcej, miłośnicy "tradycyjnej" kuchni także chętnie sięgają po roślinne zamienniki znanych potraw, gdyż bywają one po prostu przepyszne. Doskonałym przykładem jest pasztet z selera.

Przepis na pasztet z selera. Wegańska alternatywa
Przepis na pasztet z selera. Pokochają go nie tylko weganie i wegetarianie (Getty Images)

Pasztet z selera jest tak smaczny, że można zajadać się nim, nawet nie sięgając po chleb czy inny rodzaj pieczywa. W dodatku stanowi prawdziwą bombę witaminową, ponieważ warzywo to jest cennym źródłem substancji odżywczych, które wpływają korzystnie na pracę organów wewnętrznych. Przede wszystkim zyskają na tym nerki oraz serce.

Przepis na pasztet z selera. Potrzebne składniki

  • trzy średniej wielości korzenie selera
  • mała cebula dowolnego gatunku
  • duża marchew
  • średniej wielkości czerwona papryka
  • 3-4 małe jajka


  • pół szklanki mąki tartej
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis na pasztet z selera. Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj, obierz i drobno posiekaj wszystkie warzywa. Tak przygotowane smaż na maśle na patelni, aż cebula całkowicie się zeszkli.
  • Warzywa umieść w misce, a następnie je zblenduj. Dodaj sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
  • Do zawartości miski dodaj jajka oraz mąkę tartą. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dla pewności jeszcze blenduj przez kilka minut.
  • Przygotuj formę o wymiarach odpowiednich do pieczenia pasztetu. Dla uniknięcia przywierania, wyłóż ją specjalnym papierem, a dopiero później wylej masę.

Pasztet z selera należy piec przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sygnałem, że należy go wyjąć z piekarnika, będzie zarumienienie się wierzchu. Przysmak doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek.

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
czytelniczka
2 tyg. temu
"...mąkę tartą..." - rozumiem, że chodzi o bułkę tartą?
sic
2 tyg. temu
ja dodaję mieloną białą kaszę kaszę gryczaną i mielony len złocisty, pasztet nie kruszy się, ładnie sie kroi .... nie używam mąki ze zbóż. można dodać też trochę podprażonej na suchej patelni mąki z amarantusa
z przodu sern...
2 tyg. temu
Upiecz raz a już wiecej go nie upieczesz
yep
2 tyg. temu
Maka tarta ,nie wiem co to jest ale samo slowo maka to juz nie dla mnie !!!!!
ojjj
2 tyg. temu
Przepis bezużyteczny. W recepturze jest pewnie zarówno mąka jak i bułka tarta, ale przez dziwny twór zwany mąką tartą nie wiadomo ile mąki, a ile bułki tartej.
Koala
2 tyg. temu
Chyba Korwin Mike w Tworkach to jadał
Kolo
2 tyg. temu
Ja zrobiłem i wyrzuciłem
no nie
2 tyg. temu
Kuźwa nie zrobię, mąka tarta nie do zdobycia u nas
Olo
2 tyg. temu
Jak jest masło, to nie Vege! Tłuszcz roślinny? OK!
Kucharka
2 tyg. temu
Co to jest mąka tarta coś mi umknęło?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić