Przepis na pasztet z selera. Wegańska alternatywa
Diety wegańska i wegetariańska cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Co więcej, miłośnicy "tradycyjnej" kuchni także chętnie sięgają po roślinne zamienniki znanych potraw, gdyż bywają one po prostu przepyszne. Doskonałym przykładem jest pasztet z selera.
Pasztet z selera jest tak smaczny, że można zajadać się nim, nawet nie sięgając po chleb czy inny rodzaj pieczywa. W dodatku stanowi prawdziwą bombę witaminową, ponieważ warzywo to jest cennym źródłem substancji odżywczych, które wpływają korzystnie na pracę organów wewnętrznych. Przede wszystkim zyskają na tym nerki oraz serce.
Przeczytaj także: Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat
Przepis na pasztet z selera. Potrzebne składniki
- trzy średniej wielości korzenie selera
- mała cebula dowolnego gatunku
- duża marchew
- średniej wielkości czerwona papryka
- 3-4 małe jajka
- pół szklanki mąki tartej
- pół kostki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przeczytaj także: Mizeria po warszawsku. Jeden składnik wszystko zmienia
Przepis na pasztet z selera. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj, obierz i drobno posiekaj wszystkie warzywa. Tak przygotowane smaż na maśle na patelni, aż cebula całkowicie się zeszkli.
- Warzywa umieść w misce, a następnie je zblenduj. Dodaj sól i pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
- Do zawartości miski dodaj jajka oraz mąkę tartą. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dla pewności jeszcze blenduj przez kilka minut.
- Przygotuj formę o wymiarach odpowiednich do pieczenia pasztetu. Dla uniknięcia przywierania, wyłóż ją specjalnym papierem, a dopiero później wylej masę.
Przeczytaj także: Genialny dodatek od Ewy Wachowicz. Przepis na śliwki w occie na słodko
Pasztet z selera należy piec przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sygnałem, że należy go wyjąć z piekarnika, będzie zarumienienie się wierzchu. Przysmak doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek.